Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σπάνια κρητική εικόνα

Αγνωστη εικόνα της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας, έργο ενός από τους σημαντικότερους Κρητικούς αγιογράφους του δεύτερου μισού του 17ου αιώνα, του Εμμανουήλ Τζάνε (γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1610, πέθανε στη Βενετία το 1690), αποκαλύφθηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο ναό του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου Κρανιδίου.

Πρόκειται για εικόνα διαστάσεων 1,22Χ1,03 μ., με κεντρική παράσταση του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, την οποία πλαισιώνουν στις τρεις πλευρές δώδεκα διάχωρα με μικρογραφημένες σκηνές από το βίο του αγίου. Στο χρυσό βάθος της παράστασης, εκατέρωθεν του φωτοστέφανου, υπάρχει μεγαλογράμματη επιγραφή «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ». Στα δεξιά του αγίου υπάρχει η επιγραφή «χειρ Εμμανουήλ ιερέως του Τζάνες, 1646». Για αιώνες διατηρούνταν σε ειδικά διαμορφωμένο προσκυνητάρι και αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση της επένδυσης. Δεδομένου ότι η σημαντική αυτή εικόνα χρήζει άμεσης συντήρησης και προστασίας, αποφασίστηκε εργαστηριακός έλεγχος, καθώς και εκπόνηση σχετικής μελέτης συντήρησης από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Είναι πρώιμο και άγνωστο στη βιβλιογραφία έργο του Ρεθύμνιου ιερέα και ζωγράφου Εμμανουήλ Τζάνε, του επονομαζόμενου Μπουνιαλή, η καλλιτεχνική δημιουργία του οποίου κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του 17ου αιώνα. Τα γνωστά έργα του Τζάνε είναι γύρω στα 120, από τα οποία τα μισά φέρουν την υπογραφή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ