Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
Οχι φίμωση του ελληνικού θεάτρου

Εξω από το κύριο πρόγραμμα οι ελληνικές παραγωγές στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όμως μπορούν να... επινοικιάσουν το θέατρο, εκτός προγράμματος, 45.000 ευρώ! Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΗ

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε χτες το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με αφορμή το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και τις δηλώσεις του διευθυντή του, Γιώργου Λούκου.

«

Γίνεται φανερό - αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή - ότι η σύγχρονη ελληνική θεατρική παραγωγή, μετατρέπεται σε φτωχό συγγενή του Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο διά του "ανανεωτή" διευθυντή του, κ. Λούκου, βασικό σκοπό έχει την προβολή ξένων συγκροτημάτων. Τα τελευταία, απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στο Φεστιβάλ, αφήνοντας εκτός του κύριου προγράμματος ελληνικές παραγωγές, που είναι μικρότερες σε αριθμό και δυναμικότητα.

Ειδικότερα, στο Ηρώδειο, δε θα παιχτεί ούτε μια ελληνική θεατρική παράσταση. Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το ελληνικό θέατρο εκπροσωπείται με παραγωγές μόνο από τα δύο κρατικά θέατρα και τον ΘΟΚ. Ομως, το κόστος παραγωγής των παραστάσεων αυτών επιβαρύνει το Φεστιβάλ. Η μόνη παραγωγή από ελεύθερο θέατρο στην Επίδαυρο θα είναι η «Αντιγόνη» της "Νέας Σκηνής" του αγαπητού μας Λευτέρη Βογιατζή, που όμως, είναι επανάληψη».

«Το περίεργο είναι ότι, ενώ δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα για το ανέβασμα, έστω μιας νέας θεατρικής παράστασης από το ελεύθερο θέατρο, το πρόβλημα ξεπεράστηκε με το ανέβασμα μιας όπερας»!

«Με αυτές τις αποφάσεις του ΥΠΠΟ και του διευθυντή του Φεστιβάλ, ρωτάμε: Ποιοι λόγοι επιβάλλουν τη μείωση των ελληνικών παραγωγών και την αύξηση των ξένων; Ποιος είναι ο ρόλος του Φεστιβάλ; Να παράγει πολιτισμό ή να τον επινοικιάζει; Γιατί εξοστρακίζεται το ελεύθερο θέατρο και τα ΔΗΠΕΘΕ από το Ηρώδειο και την Επίδαυρο; Γιατί φέτος δεν έχουμε καμιά νέα παραγωγή αρχαίου δράματος;».

«Αντί της στήριξής τους, ο κ. Λούκος, προτείνει στον κάθε ενδιαφερόμενο την επινοικίαση του Ηρωδείου αντί 45.000 ευρώ, για εκτός προγράμματος παράσταση. Ποιος μπορεί να πληρώσει αυτό το ποσό; Ισως, ο κ. Λούκος, θεωρεί τους Ελληνες ηθοποιούς καθυστερημένους, τους άλλους θεατρικούς συντελεστές άσχετους ή παρωχημένους και φλεγόμενος από διδακτική μανία τους επιμορφώνει σε εντατικά θερινά φροντιστήρια, με ξένους καθηγητές».

«Πίσω από τις μεγαλοστομίες περί αναβάθμισης του φεστιβάλ, έχουμε την υλοποίηση οδηγιών για την είσοδο ξένων προϊόντων στο χώρο του πολιτισμού. Ο κ. Λούκος (μέλος πια του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής) χρεώθηκε την εφαρμογή των ίδιων πρακτικών, στους χώρους που δεν έλεγχε ο γνωστός οργανισμός».

«Γίνεται φανερό, ότι ο κ. Λούκος, εργάζεται με πρόγραμμα και στόχους που εντάσσονται στη φιλοσοφία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που η κυβέρνηση υλοποιεί και στο χώρο του πολιτισμού μετά από εντολές της ΕΕ για τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης για τον πολιτισμό, σε ιδιώτες».

«Πώς μπορεί να ξεκινήσει μια απαιτητική ελληνική παραγωγή αρχαίου δράματος αν δεν έχει τη στήριξη του Φεστιβάλ Αθηνών/ Επιδαύρου; Με τι δυνατότητες θα βγει μια τέτοια παράσταση στην πολιτιστικά υποσιτιζόμενη επαρχία; Πιστεύει, αλήθεια, ο κ. Λούκος, ότι οι ξένες παραστάσεις θα πάρουν ποτέ το δρόμο της επαρχίας;».

«Οι πρακτικές του, συντελούν στο φίμωμα του ελληνικού θεάτρου, στον περιορισμό της ελληνικής παραγωγής και στην αύξηση της ανεργίας των Ελλήνων καλλιτεχνών - συντελεστών παραστάσεων. Ο κ. Λούκος, αναφέρεται απαξιωτικά και κυνικά σε ανθρώπους που μόχθησαν για τον πολιτισμό σ' αυτόν τον τόπο. Η ίδια η ύπαρξη του Φεστιβάλ Αθηνών/ Επιδαύρου και η όποια ακτινοβολία του σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προϊόν αυτού του μόχθου».

«Οι ευθύνες του υπ. Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη και της κυβέρνησης για τον εκτροχιασμό του διευθυντή τους, είναι μεγάλες και αποκλειστικά δικές τους. Αν το όνειρο του κ. Λούκου είναι να μεταβάλει τους Ελληνες καλλιτέχνες σε άνεργους, επαίτες μιας αίθουσας και σε θεατές ξενόφερτων, και ετερόκλητων θεαμάτων, να ξέρει ότι θα βρει αντίθετους τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης. Ολοι, όσοι διαισθάνονται την πολιτιστική κατρακύλα, πρέπει, εδώ και τώρα, ν' αντιδράσουν. Και πρώτοι από όλους, εμείς, οι ηθοποιοί. Το ΣΕΗ θα πάρει κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ