Οι τυφώνες στη Γη σχηματίζονται από την εισροή υγρού αέρα προς ένα σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στήλες από σύννεφα βροχής, που ενισχύονται όσο ο τυφώνας περνά πάνω από ζεστές περιοχές των ωκεανών. Αλλά ο Κρόνος είναι αεριώδης πλανήτης και δεν έχει ωκεανούς νερού. Επιπλέον, η καταιγίδα του Κρόνου δε φαίνεται να κινείται και γι' αυτό τελικά μοιάζει περισσότερο με τις γήινες αρκτικές περιδινήσεις, δηλαδή τους εποχιακούς κυκλώνες που εμφανίζονται πάνω από τους πόλους και οφείλονται σε θερμοκρασιακές διαφορές στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Και πάλι η αναλογία δεν είναι απόλυτη, επειδή ο Νότιος Πόλος του Κρόνου είναι ελαφρώς πιο θερμός σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Η ερμηνεία της καταιγίδας του Κρόνου γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι αν και έχουν εντοπιστεί καταιγίδες σε άλλους πλανήτες, όπως η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα στο Δία, δεν υπάρχει κάτι εντελώς ανάλογο με την καταιγίδα του Κρόνου σε κανένα άλλο ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τώρα τις παρατηρήσεις του Κασίνι, κατασκευάζοντας μοντέλα προσομοίωσης του φαινομένου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Εικόνες από το σύστημα φωτογράφισης (ανοιχτό καφετί) και τους φασματογράφους (μπλε και κόκκινο) της διαστημικής συσκευής Κασίνι, αποκαλύπτουν μια τεράστιων διαστάσεων καταιγίδα στο Νότιο Πόλο του Κρόνου. Εκατοντάδες σύννεφα (σκοτεινά σημεία) περιβάλλουν το μάτι του κυκλώνα, που έχει διάμετρο 1.600 χιλιόμετρα! |