Το παράνομο Τυπογραφείο της ΚΕ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ
Η δημιουργία και λειτουργία του Τυπογραφείου στην οδό Σκρα 31 της Καλλιθέας, από τις αρχές του Φλεβάρη του 1942, ήταν ένα σημαντικότατο στάδιο, καθοριστικό για την προπαγάνδιση και νικηφόρα έκβαση του ΕΑΜικού απελευθερωτικού αγώνα με τις εφημερίδες «Ελεύθερη Ελλάδα» (όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ) και «Απελευθερωτής» (όργανο του ΕΛΑΣ), και με ποικίλα άλλα έντυπα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ που εκτύπωνε, αλλά όχι το πρώτο. Και, βέβαια, τα «έπη» των λαϊκών και απελευθερωτικών αγώνων δε γράφονται ως εκ θαύματος. Ο «Ριζοσπάστης» επιχειρεί μια καταγραφή στοιχείων για την ιστορία του Τυπογραφείου.
Αφίσες και φύλλα με κουπόνια ενίσχυσης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που τυπώθηκαν με τη "ΒΙΚΤΩΡΙΑ", παράνομη μηχανή εκτύπωσης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ
Τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 23 Φλεβάρη από το θάνατο του συντρόφου μας. Κουβέντες, σκέψεις και γεγονότα, που αγκαλιάζονται με το γνήσιο, τον αυθόρμητο λόγο του σπουδαίου μας ηθοποιού, που τέτοιες μέρες συντροφεύει τη μνήμη μας.
Πρωτότυπο και πρωτοπόρο, τόσο στον τομέα της έρευνας, ανάλυσης και θεωρίας της ελληνικής μουσικής, όσο και γενικότερα στο χώρο της εθνομουσικολογίας, υπήρξε το έργο του Ελβετού φιλόλογου - ελληνιστή και μουσικού - μουσικολόγου Σαμιέλ Μπο - Μποβί.
«Η μητέρα μου, άξια γυναίκα. Δεν το έβαλε κάτω. Επλυνε τις λασπωμένες κουβέρτες και τις άπλωσε. Μάζεψε τις υπόλοιπες λάσπες και σφουγγάρισε. Σε λίγο, όλα ήταν καθαρά. Αναψε το μαγκάλι να στεγνώσει το σπίτι... ». Ενα διήγημα της Σούλας Βαζούρα.