Κυριακή 25 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλες εποχές, ίδια μέσα

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Οργιάζουν τελευταία διάφοροι δημοσιογραφούντες, ντερμπεντέρηδες και καρακαψήδες, ίδιοι εκπρόσωποι Τύπου του Πολύδωρα, της Γιαννάκου, μα και του Παγκάλου. Να καταργηθεί το άσυλο για να αντιμετωπιστεί η αλητεία. Οι «άγνωστοι - γνωστοί» της Ασφάλειας. Την ίδια ώρα, σπεύδουν να απαξιώσουν συγκεκριμένες καταγγελίες πανεπιστημιακών περί κουκουλοφόρων που βγαίνουν από κλούβες ΜΑΤατζήδων. Οπως «ξέχασαν» και τους ασφαλίτες με πολιτικά που ξυλοκόπησαν τον άτυχο Κύπριο φοιτητή στη Θεσσαλονίκη, εικόνες που και τα τηλεοπτικά κανάλια όπου εργάζονται έδειξαν. Αυτές οι προβοκάτσιες, στο μυαλό τους και στη χολή που χύνουν καθημερινά ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, απλά δεν υπάρχουν.

Τέλη Γενάρη, σε εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», για την προστασία δικαιωμάτων κατακτημένων με πολλούς αγώνες όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, η πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου», Α. Μαραγκοπούλου, θυμήθηκε την εποχή λίγο πριν τη χούντα. Οτι και τότε γίνονταν πολλά επεισόδια, που αποδίδονταν (και από τον Τύπο), π.χ., στους οικοδόμους. Οτι όπως αποδείχτηκε αργότερα, τα προκαλούσαν άνθρωποι των χουνταίων. Ατομα που δρούσαν ως πέμπτη φάλαγγα στο κίνημα, προκειμένου από τις φασαρίες να αγανακτήσει μερίδα του λαού και να υπομείνει οποιοδήποτε καθεστώς εμφανιζόταν ικανό να εξασφαλίσει «γαλήνη».

Αλλες εποχές, άλλα ζητούμενα, αλλά παρόμοιες οι μέθοδοι των κρατούντων για περικοπή δημοκρατικών δικαιωμάτων. Οπως παρόμοια χοντροκομμένη και εθελοτυφλούσα η προπαγάνδα των ανθρώπων τους στον Τύπο.

Εσπευσαν να επωφεληθούν...

Η επίθεση ιδιωτικοποίησης της Παιδείας από την κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει την όρεξη στους επιχειρηματίες, που αρχίζουν να επεκτείνονται στον τομέα της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που καταγγέλλει η ΟΒ Ναυπάκτου της ΚΝΕ, ότι στην πόλη τους ένας ιδιώτης επιχειρηματίας κατασκευάζει εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων.

Οταν - ειδικά αυτή την περίοδο - η ιδιωτική εκπαίδευση εξαπλώνεται ακόμα και σε μικρές πόλεις (μόλις 15.500 κατοίκους έχει η Ναύπακτος), καταλαβαίνουμε ότι αυτοί που έπιασαν πρώτοι το πνεύμα των... μεταρρυθμίσεων έσπευσαν να επωφεληθούν!

Ιμπεριαλιστικός καταμερισμός

Πριν από λίγες μέρες προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ όλου του κόσμου η ανακοίνωση, από μέρους του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τ. Μπλερ, για κάποια διαδοχική μείωση των βρετανικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική κατοχή στο Ιράκ. Από κοντά υπήρξε και ανάλογη ανακοίνωση από μέρους της κυβέρνησης της Δανίας. Ολοι εκείνοι που ήταν ίσως έτοιμοι να θρέψουν τις δικές τους ή των άλλων αυταπάτες, πως είναι ποτέ δυνατόν οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών να «βάζουν μυαλό από μόνοι τους», σίγουρα θα πάγωσαν από την πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, ότι αυτή η αποχώρηση ήταν «αναμενόμενη»... Πάντως, αν ακόμα δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει, τους δίνουν απάντηση προχτεσινά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», όπως και οι σχετικές πληροφορίες του BBC. Το τελευταίο μετέδωσε ότι το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θα προχωρήσει σε «μια σημαντική ανάπτυξη» δυνάμεων που θα ενισχύσουν τους 5.000 Βρετανούς στρατιώτες, που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Επίσης, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», θα σταλούν στο Αφγανιστάν «πάνω από 1.000 Βρετανοί στρατιώτες και πρόσθετος εξοπλισμός». Εδώ λοιπόν βρίσκεται το μυστικό. Το θέμα είναι ζήτημα ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Οι μεν ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ και χρεώθηκαν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν. Ενας καταμερισμός που περιλαμβάνει και τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία έστειλε το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ...

Εμπορεύονται τα πάντα

Ακόμα και το Εθνικό Τυπογραφείο λειτουργεί πλέον με γνώμονα το ...κέρδος, για τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Σε μια εποχή που από τον καθένα ζητείται να γνωρίζει νόμους, προεδρικά διατάγματα, κανονιστικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις, η κυβέρνηση έχει επιβάλει τσουχτερά τιμολόγια, όταν κάποιος θέλει να πληροφορηθεί μέσω διαδικτύου για το περιεχόμενο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Εξαιτίας, λοιπόν, αυτής της λογικής, της αποτελεσματικότητας και της ανταποδοτικότητας, αν κάποιος θελήσει να αποκτήσει ηλεκτρονική πρόσβαση στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), θα πρέπει να πληρώσει πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Αυτή είναι η διάχυση της πληροφορίας, της ενημέρωσης και της διαφάνειας που ευαγγελίζονται οι - νυν και προηγούμενοι - κρατούντες, που, κατά τ' άλλα, εμφανίζονται να διαφημίζουν την εξάπλωση της πληροφορικής και της χρήσης της τεχνολογίας.

Αυτή είναι η αντίληψή τους: Η αγοραπωλησία των πάντων, ακόμα και της στοιχειώδους ενημέρωσης για τους νόμους του κράτους...

Οι πράσινοι και μπλε αναπηροπατέρες

Να... αποτινάξει το «πράσινο καπέλωμα» των οργανώσεων των αναπήρων και των οικογενειών τους και να οργανώσει το «μπλε καπέλωμά» τους, αποφάσισε η ΝΔ. Ετσι ιδρύει Ειδική Κομματική Οργάνωση Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας.

«Ηρθε η ώρα η ΝΔ να αποκτήσει θέση και πολιτική για τα ΑμεΑ», «Ξεκινάμε λοιπόν την οργάνωση των ΑμεΑ, μελών της ΝΔ, γιατί το πράσινο καπέλωμα δεν πάει άλλο. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα που έχει την εμπιστοσύνη και την ψήφο της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών να εμφανίζεται ως οικτρά μειοψηφία στο κίνημα των ΑμεΑ, συρόμενη και οδηγούμενη από τους πράσινους αναπηροπατέρες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ που κυκλοφόρησε στους μαζικούς φορείς των αναπήρων.

Αυτό έλειπε από τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους. Η αντικατάσταση της «πράσινης από την «μπλε» χειραγώγηση. Λες και δεν τους φτάνει η εξαθλίωση στην οποία τους καταδικάζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με ευθύνη και των συμβιβασμένων ηγεσιών των αναπηρικών οργανώσεων.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους δεν έχουν παρά να γυρίσουν την πλάτη στους μπλε και πράσινους «σωτήρες» τους. Να συσπειρωθούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και να παλέψουν για όλα όσα τους ανήκουν.

ΒΙΒΛΙΟ
Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού

Η σοβιετική ψυχολογία έχει να παρουσιάσει ένα πολυσήμαντο και αξιόλογο έργο μελέτης του ανθρώπου και ειδικότερα του παιδιού, το οποιο, σε αντίθεση με τις εργασίες άλλων δυτικών ψυχολογικών κατευθύνσεων, παραμένει άγνωστο στη χώρα μας.

Η σοβιετική ψυχολογία αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης της ψυχολογίας πάνω στις φιλοσοφικές βάσεις του διαλεκτικού υλισμού, προέκυψε, δηλαδή, ως μια μαρξιστική ψυχολογία. Το έργο της αφορά άμεσα κάθε επιστήμονα που θέλει η ψυχολογία να οικοδομηθεί και ν' αναπτυχθεί σε μια τέτοια βάση. Η συγκεκριμένη προσπάθεια απόδοσης στα ελληνικά πέντε μικρών σχετικά, αλλά, θεμελιακών έργων κορυφαίων Σοβιετικών ψυχολόγων στη σφαίρα της παιδικής και εξελικτικής ψυχολογίας, μπορεί να ενδιαφέρει κι άλλους ανθρώπους που ασχολούνται ή έχουν σκοπό ν' ασχοληθούν με την εκπαίδευση των παιδιών. Οι εργασίες αυτές αφορούν την παιδική ψυχολογία, την παιδική ηλικία.

Στη σοβιετική ψυχολογία, από τα πρώτα της βήματα, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος και προσοχή στον τομέα αυτό. Μέσα από το έργο που αφορά την παιδική ηλικία μπορεί κανείς να διαγνώσει πολλές σημαντικές μεθοδολογικές θέσεις, που κάνουν τη συνεισφορά της σοβιετικής ψυχολογίας να διαφέρει από τις άλλες ψυχολογικές σχολές κι αντιλήψεις. Το βιβλίο περιλαμβάνει άρθρα των Σοβιετικών ψυχολόγων Λ.Σ. Βιγκότσκι, Α.Ν. Λεόντιφ και Ντ. Μπ. Ελκόνιν. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ντικ Τσένι

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν ήταν οι (ούτως ή άλλως) γνωστές εμμονές του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι, για τα «καθήκοντα» των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο αιματοβαμμένο Ιράκ, που προκάλεσαν κάποια αίσθηση κατά την τελευταία περιοδεία του σε Ιαπωνία και Αυστραλία. Αυτό, όπως και τις έμμεσες πλην σαφείς απειλές κατά του Ιράν, τις ανέμεναν οι περισσότεροι. Και οι αξιωματούχοι της αυστραλιανής κυβέρνησης και οι διαδηλωτές που διατράνωσαν τις έντονες αντιδράσεις τους στα παρόντα και επόμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Αυτό που φάνηκε να ανεβάζει περισσότερο το θερμόμετρο ήταν οι απειλητικές επισημάνσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου για τους «ταχύρυθμους», όπως τους χαρακτήρισε, στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Κίνας και η πρόσφατη καταστροφή μετεωρολογικού δορυφόρου από σινικό πύραυλο. «Δε συνάδουν αυτά» είπε ο Τσένι «με τον διακηρυγμένο στόχο της Κίνας για ειρηνική ανάπτυξη». Οι αιχμές αυτές του Τσένι μόνο σαν προβολή των επόμενων ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Ουάσιγκτον μπορούν να εκληφθούν. Η «αυθεντική φωνή του Λευκού Οίκου» ή ο «πραγματικός χαλίφης», όπως χαρακτηρίζουν πολλοί στην Ουάσιγκτον τον 66χρονο αντιπρόεδρο, είναι ξεκάθαρος ως προς το στόχο. Μένει να δούμε τι μορφή θα πάρουν οι απειλές...


Δ. Ο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ