Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΔΟΚΙΜΗ ΦΟΥΣΚΩΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ NASA
Σε αναζήτηση αποτελεσματικότερων μέσων προσεδάφισης σε ουράνια σώματα με ατμόσφαιρα

Καλλιτεχνική απεικόνιση της ασπίδας
Καλλιτεχνική απεικόνιση της ασπίδας
Οταν μια διαστημοσυσκευή πρόκειται να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος που διαθέτει ατμόσφαιρα, έστω και αραιή, όπως του Αρη, πρέπει να μειώσει την ταχύτητά της, ώστε να μην καεί από την τριβή, αλλά και να γίνει δυνατή η απελευθέρωση με ασφάλεια του αλεξίπτωτου, που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης επιβράδυνσης. Με παραλλαγές αυτής της μεθοδολογίας προσεδαφίζονται στον Αρη τα ρόβερ και οι άλλες διαστημοσυσκευές, που στέλνει εκεί η NASA, ώστε να μη χρειάζεται μεταφορά από το σκάφος επιπλέον καυσίμων για ανασχετική λειτουργία του κινητήρα του κατά την προσέγγιση στον προορισμό του.

Το πρόβλημα είναι ότι οι στερεές, μη αναδιπλούμενες ασπίδες θερμότητας, που χρησιμοποιούνται κατά την είσοδο στην αρειανή ατμόσφαιρα, μπορούν να έχουν ως μέγιστη διάμετρο τη διάμετρο του τμήματος του πυραύλου εκτόξευσης μέσα στο οποίο περιέχονταν. Η χρήση μεγαλύτερων ασπίδων θα ήταν ιδιαίτερα σκόπιμη ιδίως για την αραιή ατμόσφαιρα του Αρη, που μπορεί να ασκήσει πολύ μικρή οπισθέλκουσα δύναμη. Ενας τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι οι φουσκωτές ασπίδες θερμότητας. Την πρώτη τέτοιου τύπου ασπίδα δοκίμασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία την περασμένη Πέμπτη, εκτοξεύοντάς τη σαν δευτερεύον φορτίο, ενός πυραύλου που έθεσε σε χαμηλή τροχιά τον JPSS-2, έναν νέο μετεωρολογικό δορυφόρο.

Φωτογραφία μερικά δευτερόλεπτα μετά την απελευθέρωση της ασπίδας LOFTID, από τον πύραυλο φορέα
Φωτογραφία μερικά δευτερόλεπτα μετά την απελευθέρωση της ασπίδας LOFTID, από τον πύραυλο φορέα
Η ασπίδα LOFTID έχει διάμετρο 6 μέτρων, φουσκώνει με άζωτο και επικαλύπτεται από θερμοανθεκτικό στρώμα, που της επιτρέπει να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μετά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα. Μετά το φούσκωμά της, το τμήμα του πυραύλου που τη μετέφερε την εκτίναξε από ύψος 125 χιλιομέτρων, αφού της έδωσε πρώτα αργή περιστροφή, ώστε να διατηρήσει καλύτερα την προγραμματισμένη τροχιά καθόδου. Οταν η ασπίδα έφτασε να μειώσει την ταχύτητά της σε 0,7 φορές την ταχύτητα του ήχου, σταμάτησε η καταγραφή των δεδομένων καθόδου και στη συνέχεια άνοιξε μεγάλο αλεξίπτωτο, που την οδήγησε μετά από 20 λεπτά στην επιφάνεια της θάλασσας, στα ανοιχτά της Χαβάης. Νωρίτερα, η ασπίδα είχε απελευθερώσει ένα υποσύστημα ασφαλείας, ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βύθισης της ασπίδας πριν την ανάκτησή της.

Η NASA ανακοίνωσε το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της ημέρας της δοκιμής ότι ειδικό πλοίο ανέκτησε την ασπίδα LOFTID από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οδηγούμενο από το στίγμα που εκπέμπει, το πλοίο κατευθύνθηκε στη συνέχεια για την ανάκτηση και του υποσυστήματος ασφαλείας, που εκτινάχθηκε κατά την κάθοδο της ασπίδας και περιέχει αντίγραφο των δεδομένων της δοκιμής. Η ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες βδομάδες θα δείξει το βαθμό επιτυχίας της δοκιμής.

Ασπίδες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τον Αρη, στην Αφροδίτη και στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα, που μάλιστα διαθέτουν πολύ πιο πυκνές ατμόσφαιρες, συγκριτικά με του κόκκινου πλανήτη. Οι ασπίδες αυτές μπορούν να προστατέψουν τόσο μη επανδρωμένες, όσο και μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, επιτρέποντας τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων, με πιο έγκαιρη επιβράδυνση και μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας του σκάφους.


Επιμέλεια:
Σταύρος Ξενικουδάκης
Πηγή: www.nasa.gov


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ