Καλλιτεχνική απεικόνιση της ασπίδας |
Το πρόβλημα είναι ότι οι στερεές, μη αναδιπλούμενες ασπίδες θερμότητας, που χρησιμοποιούνται κατά την είσοδο στην αρειανή ατμόσφαιρα, μπορούν να έχουν ως μέγιστη διάμετρο τη διάμετρο του τμήματος του πυραύλου εκτόξευσης μέσα στο οποίο περιέχονταν. Η χρήση μεγαλύτερων ασπίδων θα ήταν ιδιαίτερα σκόπιμη ιδίως για την αραιή ατμόσφαιρα του Αρη, που μπορεί να ασκήσει πολύ μικρή οπισθέλκουσα δύναμη. Ενας τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι οι φουσκωτές ασπίδες θερμότητας. Την πρώτη τέτοιου τύπου ασπίδα δοκίμασε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία την περασμένη Πέμπτη, εκτοξεύοντάς τη σαν δευτερεύον φορτίο, ενός πυραύλου που έθεσε σε χαμηλή τροχιά τον JPSS-2, έναν νέο μετεωρολογικό δορυφόρο.
Φωτογραφία μερικά δευτερόλεπτα μετά την απελευθέρωση της ασπίδας LOFTID, από τον πύραυλο φορέα |
Η NASA ανακοίνωσε το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της ημέρας της δοκιμής ότι ειδικό πλοίο ανέκτησε την ασπίδα LOFTID από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οδηγούμενο από το στίγμα που εκπέμπει, το πλοίο κατευθύνθηκε στη συνέχεια για την ανάκτηση και του υποσυστήματος ασφαλείας, που εκτινάχθηκε κατά την κάθοδο της ασπίδας και περιέχει αντίγραφο των δεδομένων της δοκιμής. Η ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες βδομάδες θα δείξει το βαθμό επιτυχίας της δοκιμής.
Ασπίδες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τον Αρη, στην Αφροδίτη και στον δορυφόρο του Κρόνου Τιτάνα, που μάλιστα διαθέτουν πολύ πιο πυκνές ατμόσφαιρες, συγκριτικά με του κόκκινου πλανήτη. Οι ασπίδες αυτές μπορούν να προστατέψουν τόσο μη επανδρωμένες, όσο και μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, επιτρέποντας τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων, με πιο έγκαιρη επιβράδυνση και μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας του σκάφους.