Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
Αμεση απαλλοτρίωση

Eurokinissi

Την άμεση απαλλοτρίωση του χώρου, όπου αποκαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο Αχαρνών, στην οδό Σαλαμίνος 21 στο Μενίδι, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, σε χτεσινή επιτόπια επίσκεψή του. Σημείωσε ότι «πρέπει να απαλλοτριωθεί άμεσα ο χώρος, να συγκεντρωθεί η έρευνα εδώ, να αποκαλυφθεί ό,τι μένει να αποκαλυφθεί και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το δήμο, να προχωρήσουμε στην αποκάλυψη του ευρύτερου μνημείου, ώστε να το έχουμε ολόκληρο».

Δεδομένου ότι η περιοχή είναι πυκνοδομημένη, λογικά, η δήλωση του υπουργού σημαίνει ευρεία απαλλοτρίωση, παρότι ο ίδιος απέφυγε να το δηλώσει ρητά. Είπε ότι πρόκειται για «εύρημα εξαιρετικής σημασίας», που «δίνει ένα στίγμα για το τι μπορούμε να περιμένουμε στην περιοχή» και «επαληθεύει τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, οι οποίοι βασίζονται σε αρχαία κείμενα και επιγραφές, που αναφέρουν την ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου». Πρόσθεσε ότι «μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, στη γενικότερη αποκάλυψη και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων και στην ενίσχυση του μουσείου, που είναι εξίσου σημαντικό».

Οι βαθμίδες που αποκαλύφθηκαν βρίσκονται σε βάθος από 2 μέτρα έως 50 εκατοστά, το κοίλο παρουσιάζει ανωφέρεια από δυτικά προς ανατολικά και κατεύθυνση βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά. Μεγάλο τμήμα του βρίσκεται μέσα σε όμορο οικόπεδο. Η ορχήστρα και η σκηνή του θεάτρου βρίσκονται σε βάθος 2 μ. και εκτείνονται κάτω από τη σημερινή οδό Σαλαμίνος.

Το θέατρο των Αχαρνών (β΄ μισό του 4ου π.Χ. αιώνα) αποτελεί σημαντικότατο εύρημα, αφού είναι ένα από τα επτά θέατρα περιφερειακών δήμων της Αττικής. Τα άλλα έξι ανήκουν στους αρχαίους Δήμους Πειραιά, Θορικού, Αλιμούντα, Ευωνύμου, Ραμνούντα και Ικαρίου. Επιπλέον το θέατρο βρίσκεται στο κέντρο του αρχαίου Δήμου των Αχαρνών, που αναζητούσαν από τον περασμένο αιώνα Ελληνες και ξένοι μελετητές.

Η ύπαρξή του ήταν γνωστή από επιγραφικές μαρτυρίες, όπως η επιγραφή που βρέθηκε εντοιχισμένη σε ρωμαϊκό λουτρό και αναφέρεται στη λειτουργία του και στα έσοδα από τη μίσθωσή του για παραστάσεις τραγωδίας, κωμωδίας, μουσικών αγώνων κ.ά. Σε άλλη επιγραφή περιέχονται δύο ψηφίσματα, όπου τιμάται ο δήμαρχος Αχαρνών, ο επιμελητής των Κατ' Αγρούς Διονυσίων (θεατρικών αγώνων) και ο ταμίας και τους παραχωρείται το δικαίωμα να κάθονται οι ίδιοι και οι εγγονοί τους στα πρώτα καθίσματα-θώκους του θεάτρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ