Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λογοκρισία παράστασης από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας

Σκηνή από την παράσταση
Σκηνή από την παράσταση
Τους κλασικούς της ελληνικής και ξένης δραματουργίας, αλλά και νεότερους καταξιωμένους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς θεωρεί ως «βλαπτικούς» για τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας. Επιτροπή του απαγόρευσε - για θέαση από τα σχολεία - έργο βασισμένο σε κείμενά τους. Συγκεκριμένα, τη «Σύγκρουση Γενεών», από το θέατρο «Κνωσσός», με τον Λάμπρο Τσάγκα, σε σύνθεση κειμένων του Κώστα Γεωργουσόπουλου και μουσική του Διονύση Τσακνή.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες οι υπεύθυνοι της παράστασης, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, κατήγγειλαν το αντιδημοκρατικό κρούσμα λογοκρισίας. Η ιστορία της υπόθεσης έχει ως εξής: Στις 9/10/2006 η καλλιτεχνική ομάδα υπέβαλε αίτηση για να εγκριθεί η συγκεκριμένη παράσταση από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορούν να τη δουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν, επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων απέρριψε (στις αρχές Φλεβάρη), για μαθητές Γυμνασίου, την παράσταση αυτή, που αποτελείται από αποσπάσματα έργων Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Χορτάτση, Σίλερ, Μολιέρου, Ο' Νιλ, Μάτεσι, Ξενόπουλου, Χορν, Αναγνωστάκη, Διαλεγμένου. Στα 16 αποσπάσματα σχολιάζονται επί σκηνής τα αίτια και τα αποτελέσματα, οι ιδέες και οι αξίες που τα προκαλούν, οι ρήξεις (παλιό και νέο, ήθη, ιδέες, ψυχολογικές εντάσεις, οικονομικά αίτια, ταξικές διαφορές, κλπ.). Αντί γι' αυτά, τα μέλη της επιτροπής θεώρησαν «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας την παράσταση, επαναστατική τη μουσική του Διονύση Τσακνή και άρα «βλαπτική»... και άρα ακατάλληλη για τα παιδιά του Γυμνασίου.

Η έγκριση για τα Λύκεια δόθηκε λίγες μέρες μετά την πληροφόρηση ότι το θέμα θα δοθεί στον Τύπο (6/2) και μόλις προχθές, μια μέρα πριν από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Υπάλληλος, μάλιστα, του υπουργείου Παιδείας πρότεινε στον Λάμπρο Τσάγκα να κόψει μερικά αποσπάσματα για να δοθεί άδεια και για τα Γυμνάσια και να λήξει εκεί το θέμα. Δηλαδή, αφού δεν πέρασε η λογοκρισία, επιχείρησαν εμμέσως να επιβάλουν την αυτολογοκρισία. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι και μέχρι τώρα δεν έχει δώσει γραπτά την ...αιτιολόγηση της λογοκρισίας.

Πολύ αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε χθες η έκρηξη της Μέλπως Ζαρόκωστα (είναι και μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής του υπουργείου), η οποία βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε αντίθετη με την άδεια και για τα Λύκεια, λέγοντας πως στην παράσταση είδε «μόνο γονείς καθάρματα και όχι και παιδιά καθάρματα». Ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει ένα παιδί κάθαρμα, ακόμη και «ποιητική αδεία»;

Την αντίθεσή τους με κάθε μορφή λογοκρισίας εξέφρασαν ο γγ του ΣΕΗ Κωστής Μαλκότσης και, εκ μέρους της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, ο Γιώργος Λαζαρίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα πιο αποφασιστικά(2020-05-08 00:00:00.0)
Μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στα ΓΕΛ(2018-10-12 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας για την εκπαίδευση των τυφλών(2006-11-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-04-12 00:00:00.0)
Οργανωμένο έγκλημα στην παιδεία(1999-07-30 00:00:00.0)
Παράσταση - μάθημα θεάτρου(1996-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ