Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αθλια κατάσταση στα ξενοδοχεία

Οι κίνδυνοι που επιφυλάσσουν για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον τουρισμό (κι όχι μόνο) οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι εργασιακές συνθήκες που επιβάλλει η «ανταγωνιστικότητα», αναδείχτηκαν στη διάρκεια ημερίδας που έγινε χτες στην Αθήνα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε με εργαζόμενους σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, το 67,3% ανέφερε ως σοβαρό πρόβλημα την εντατικοποίηση και το 65% τον υψηλό βαθμό ευθύνης (βλ. εργοδοτική πίεση για καλή εικόνα απέναντι στον πελάτη), ενώ πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι μίλησαν για πόνους σε μέση, πόδια, χέρια κλπ., εξήγησε ο γιατρός εργασίας Σπύρος Γρίβας, παρουσιάζοντας την έρευνα.

Η πολυαπασχόληση, τα άστατα ωράρια, οι νυχτερινές βάρδιες, η πνευματική κόπωση, η έκθεση σε χημικούς (π.χ. απορρυπαντικά, απεντομώσεις), εργονομικούς (χειρωνακτική μεταφορά φορτίων), θερμικούς (ακτινοβολίες, θερμοκρασίες σε κουζίνες κλπ.) και άλλους παράγοντες μεγαλώνουν την επικινδυνότητα του εργασιακού περιβάλλοντος στα ξενοδοχεία, όπου, όπως σημείωσαν συνδικαλιστές, τον τεχνικό ασφαλείας τον κάνει πολλές φορές ο εργοδότης!

Την ίδια στιγμή, για το ταμείο ασφάλισης των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν υπάρχει καν η έννοια της επαγγελματικής ασθένειας, ενώ την τελευταία χρονιά σημειώθηκαν έξι θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε ξενοδοχεία, όταν μάλιστα οι ίδιοι οι αρμόδιοι μιλούν για καταγραφή μόνο ενός 30 με 50% του συνόλου των ατυχημάτων. Να τονιστεί πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται σε εργαζόμενους ηλικίας 18 με 34 χρονών, με μία αύξηση κατά την περίοδο από το Μάη μέχρι το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ