Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Δυναμική συγκέντρωση χτες και στη Βοιωτία. Σειρά παίρνει σήμερα ο Τύρναβος

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, κόντρα στη διασπαστική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, ώστε να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των αγώνων. Το συνεπές αγροτικό κίνημα, πατώντας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, εκπορευόμενη από τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, καταφέρνει να συσπειρώνει δυνάμεις, κόντρα στις «προβοκάτσιες» που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση, αλλά και οι «καρεκλοκένταυροι» των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Ετσι, σειρά στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΠΑΣΥ παίρνουν σήμερα οι αγρότες στον Τύρναβο, με συλλαλητήριο στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Ακολουθούν τα συλλαλητήρια, που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν, τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ. κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ. στη διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων), την Τετάρτη 31 Γενάρη, στην Ελασσόνα (11 π.μ. κεντρική πλατεία) και την Κυριακή 4 Φλεβάρη, στο Λουδία από τους αγρότες της Θεσσαλονίκης.

Στη Βοιωτία

Αποφασιστικά ξαναπαίρνουν το δρόμο του αγώνα οι Βοιωτοί αγρότες, χτυπημένοι και αυτοί από την εφαρμογή των αντιαγροτικών πολιτικών της νέας ΚΑΠ που πιστά στηρίζουν και εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, εκατοντάδες αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται χτες, από τις 10 το πρωί, στο σημείο του αγωνιστικού τους «ραντεβού» στον επαρχιακό δρόμο Λιβαδειάς - Κάστρου, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, προερχόμενοι από τα χωριά Σωληνάρι, Ρωμαίικο, Αγιο Δημήτρη, Αλίαρτο, Ορχομενό, ενώ οι αγρότες του Αϊ-Γιώργη συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της εθνικής οδού Θηβών - Λιβαδειάς, προς το χωριό τους, παραμένοντας στην άκρη του δρόμου.

Χτες συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 τρακτέρ, που θα παραμείνουν εκεί σε μια προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα τους και συντονισμού με τους συναδέλφους τους άλλων περιοχών. Σχετικά με την έναρξη των κινητοποιήσεων και στη Βοιωτία, ο Παναγιώτης Καραβαγγέλης, αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση των μικρομεσαίων αγροτών, τόνισε: «Ξεκινάμε έναν ενωτικό στη βάση του αγώνα, επιδιώκοντας τη συσπείρωση των αγροτών και τους καλούμε να ανάψουν τις μηχανές και να βγουν στους δρόμους, απ' όλες τις περιοχές της Βοιωτίας. Παράλληλα, δυναμώνοντας την πάλη μας, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αλληλεγγύη και συμπαράσταση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που, ήδη, εκφράζεται κιόλας στην περιοχή μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, για μια άλλη πολιτική σε όφελος των αγροτών».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης οι παραγωγοί ανέφεραν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων, τα οποία οι παραγωγοί πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ οι καταναλωτές, οι λαϊκές οικογένειες, τα προμηθεύονται πανάκριβα. Χαρακτηριστικά, για το λάδι, η τιμή παραγωγού βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή καταναλωτή φτάνει τα 5,8 ευρώ το λίτρο. Για το γάλα, η τιμή παραγωγού βρίσκεται στα 0,28 ευρώ, ενώ στον καταναλωτή φτάνει στα 1,3 ευρώ, και πολλές φορές η τιμή αυτή αυξάνεται. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις ντομάτες, η τιμή των οποίων για τους παραγωγούς είναι 0,18 ευρώ, ενώ στον καταναλωτή φτάνει στα 0,57 ευρώ και ακόμη περισσότερο αρκετές φορές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ