«Οικοσκευή» ή όχι, ο πίνακας «βγήκε» στο «σφυρί» χτες |
Στην απαντητική επιστολή του ΥΠΠΟ, μέσω πληρεξούσιων δικηγόρων του, μετά την άρνηση του οίκου να σταματήσει τη δημοπρασία (διεξήχθη κανονικότατα χτες), σημειώνεται: «Δεν πιστοποιήσατε ότι όλα τα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνονταν στην άδεια εξαγωγής του έτους 1991». Θυμίζουμε, ότι, παρά τις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ (1991) ότι τα «κοντέινερ» που φορτώθηκαν στο Τατόι περιείχαν μόνο «οικοσκευή», ουδέποτε αυτό επιβεβαιώθηκε, αφού και σήμερα κανείς (ούτε το ΥΠΠΟ) δεν μπορεί να πει με σιγουριά - τι βρίσκεται πού. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Γ. Βουλγαράκης σε χτεσινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ, λέγοντας: «Αν είχα στοιχεία ότι είναι κλεμμένα ή οτιδήποτε άλλο, θα είχα κάνει αμέσως ασφαλιστικά μέτρα»!
Το εντυπωσιακό προκύπτει στη συνέχεια της επιστολής: «Αυτό δε μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη, δεδομένου ότι οι δικηγόροι σας αναφέρουν στην επιστολή που μας απηύθυναν σήμερα ότι ήσασταν άμεσα εμπλεκόμενοι στη συσκευασία των αντικειμένων για αποστολή στην Αγγλία από το πρώην βασιλικό ανάκτορο Τατοΐου»! Δηλαδή οι «Κρίστις»... «πακετάρισαν» τα δημοπρατούμενα αντικείμενα το 1991; Αλλά αν είναι έτσι και αν όντως πρόκειται για «οικοσκευή» (αυτό φαντάζει ανέκδοτο αν δει κάποιος τη λίστα της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα του οίκου) τότε προς τι η φασαρία; Αν δεν είναι έτσι, τότε προκύπτει ότι το 1991 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε άδεια για να εξαχθούν αντικείμενα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως ...«οικοσκευή»!
Στην επιστολή σημειώνεται ότι «οι πελάτες μας (σ.σ. το ελληνικό κράτος) έχουν την ισχυρά πεποίθηση ότι αντικείμενα εκ των δημοπρατουμένων αύριο ενδέχεται να ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και/ ή έχουν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα». Ο Γ. Βουλγαράκης όμως στην ίδια συνέντευξη είπε ότι όλα έγιναν σωστά το 1991, ότι δεν έφυγαν αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τα «κοντέινερ»... αλλά ότι από το 1991 μέχρι σήμερα «υπάρχουν δύο κλοπές». «Η μία κλοπή έγινε το 2001, η οποία είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο συμβάντων και η άλλη 10 χρόνια πριν». Σε προηγούμενη ερώτηση για το πού βρίσκονται όσα «έμειναν» στο Τατόι, ο υπουργός απάντησε: «Εγώ δεν τα έχω δει να τα τσεκάρω, αλλά υποτίθεται ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί, υπάρχει το Αστυνομικό Τμήμα, υπάρχει φύλαξη, υπάρχουν υπηρεσίες»!
Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο στη συνέχεια της επιστολής: «Παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της τέως βασιλικής οικογενείας, όπου εμφανίζεται να αποδέχονται ότι κάποια εκ των δημοπρατουμένων αντικειμένων δεν περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο με την αναφορά στη φράση "απ' όσο γνωρίζουμε πολλά από τα δημοπρατούμενα αντικείμενα είναι καταχωρημένα στις καταστάσεις της οικοσκευής, η οποία εξήχθη από την Ελλάδα με την επιμέλεια και άδεια των αρμοδίων αρχών το 1991». «Πολλά», όχι «όλα». Το ΥΠΠΟ, όμως, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει τίποτα. Και δεν μπορεί, γιατί καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τις απογραφές. Αρα είναι συνυπεύθυνες.