Κυριακή 21 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες

Δημοκρατία στην εκπαίδευση, δουλιά για όλους

Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, προϋπόθεση του ενιαίου χαρακτήρα και της κοινωνικής της αποστολής.

Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, άμεση ή έμμεση. 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Εκπαίδευση και ένταξη στον Κρατικό Προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την εκπαίδευση, με σκοπό να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της.

Αρνούμαστε τη θέση που υποστηρίζει η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την «αυτονομία των σχολείων» και την «αυτοτέλεια των ΑΕΙ». Η θέση αυτή συγκαλύπτει ότι το σύστημα Παιδείας υπηρετεί το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, δεν είναι δυνατόν να δρα αποσπασμένα από αυτό, έχει άμεση σχέση με την ιδεολογική διαπαιδαγώγηση και την παραγωγή των στελεχών στην οικονομία και στους άλλους τομείς της κοινωνίας. Στις συνθήκες του καπιταλισμού υπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα με το σύνθημα αυτό επιχειρείται να γίνει αποδεκτή η επιλεκτική κρατική χρηματοδότησή τους και εξάρτηση της επιβίωσής τους από τις διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις και άλλες επιχειρηματικού τύπου δραστηριότητες, δίδακτρα και πρόσθετη τοπική φορολόγηση.


ΟΧΙ στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, με διαχειριστή την ΤΑ, που ανοίγουν δρόμο για την παράδοση στις κερδοσκοπικές ορέξεις των επιχειρήσεων όχι μόνον των σχολικών κτιρίων αλλά και της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Ακύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί σε ανταποδοτική - επιχειρηματική λειτουργία τα σχολεία και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Κανένας ιδιώτης χορηγός στην Εκπαίδευση. Κατάργηση των κάθε λογής ιδιωτικών «πανεπιστημίων», ακύρωση κάθε μέτρου για την αναγνώριση και διεύρυνσή τους. Κατάργηση γενικά κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και του ιδιωτικού παραεκπαιδευτικού κυκλώματος φροντιστηρίων και κατάρτισης.

Ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών σε σχολεία και ΑΕΙ - ΤΕΙ. Ανάπτυξη υποδομών για πολιτιστικές-αθλητικές δραστηριότητες και πρόσληψη μόνιμου ειδικού προσωπικού για την επάνδρωσή τους. Δωρεάν εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

Οικονομική και κοινωνική στήριξη των εργαζόμενων μαθητών με υποτροφίες, εκπαιδευτικές άδειες και ειδικό ωράριο εργασίας, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να αφιερωθούν στις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις.

Γενικότερα οικονομική και κοινωνική στήριξη της λαϊκής οικογένειας ώστε να απαλειφθεί το φαινόμενο της παιδικής και εφηβικής εργασίας που συνεπάγεται τη σχολική αποτυχία και διαρροή. Εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών και άλλων προϋποθέσεων στους φοιτητές και σπουδαστές ώστε να αφοσιωθούν απερίσπαστοι στα σπουδαστικά τους καθήκοντα. Κατάργηση όλων των διδάκτρων, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης, στέγασης και μεταφοράς για όλους. Παροχή υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς και απαλλαγή των φτωχότερων φοιτητών από τα βιοποριστικά τους προβλήματα με ειδική κρατική επιδότηση. Ειδικά μέτρα διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών - σπουδαστών (6ωρη εργασία με αποδοχές 7ωρου, άδειες με αποδοχές στις εξετάσεις και δικαίωμα εναλλακτικών μορφών εξέτασης). Κατάργηση των διδάκτρων για τους αλλοδαπούς φοιτητές.


Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές - σπουδαστές, που θα παράγονται σε πανεπιστημιακά τυπογραφεία. Εμπλουτισμός των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών με άλλα συγγράμματα και επιστημονικά περιοδικά που θα επιτρέπουν την πρόσβαση των φοιτητών σε διαφορετικές θεωρητικές απόψεις στα διδασκόμενα αντικείμενα.

Εργασιακή, οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Αναβάθμιση, που θα ξεκινά με την παιδαγωγική εκπαίδευσή τους σε ενιαίες παιδαγωγικές σχολές, στις οποίες θα συνεχίζεται και η περιοδική επιμόρφωσή τους. Ενιαία εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς ξεκινώντας από την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και ακύρωση των εξαγγελλόμενων Ακαδημιών επιμόρφωσης που έχουν στόχο τη διαμόρφωση και την επιλογή εκπαιδευτικών που θα υπηρετούν πρόθυμα και ενεργητικά την αντιεκπαιδευτική πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και αναπληρωτών.

Πρόσληψη όλου του αναγκαίου επιστημονικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο διδακτικό προσωπικό που επεκτείνονται, προκήρυξη όλων των θέσεων των συμβασιούχων διδασκόντων, καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού προσωπικού ώστε να αφιερωθεί αποκλειστικά στα διδακτικά και ερευνητικά του καθήκοντα. Κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα του μισθολογίου των διδασκόντων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες ανάγκες της διαβίωσης και της επιστημονικής τους ενημέρωσης.

Κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην Εκπαίδευση

Ξεκινώντας από την κατάργηση όλων των αυταρχικών, κατασταλτικών ρυθμίσεων, που παρεμποδίζουν συλλογικές διαδικασίες και ακυρώνουν την ελευθερία της σκέψης και δράσης στην Εκπαίδευση (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «καθηκοντολόγιο» των εκπαιδευτικών, νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, εσωτερικοί κανονισμοί σχολείων και ΑΕΙ-ΤΕΙ, κλπ.). Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο και αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης του θεσμού, που στις μέρες μας γίνεται ακόμη πιο αναγκαίος. Την ευθύνη για την τήρηση του ασύλου πρέπει να την έχει η Σύγκλητος και όχι ολιγομελείς και ελεγχόμενες επιτροπές.

Παλεύουμε για τη δημιουργία προϋποθέσεων συλλογικού - λαϊκού ελέγχου της εκπαίδευσης, ώστε η επιστήμη να γίνει σύμμαχος του λαού και το σχολείο να διαπλάθει, όχι καλούς υπηρέτες, αλλά ανθρώπους με προσωπικότητα και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία.

Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους

Σταθερή εργασία με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Ελεύθερο χρόνο ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ωρίμανση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, την εξασφάλιση του δικαιώματός του στην κοινωνική ζωή και δράση, και τη δημιουργία οικογένειας. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κατάργηση της ομηρίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και αυτόματη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μέτρα στήριξης των άνεργων αποφοίτων με επιδότηση στο 80% του μισθού, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότηση ενοικίου και πάγωμα δανείων. Μείωση των ορίων συνταξιοδοτικής ηλικίας. Ουσιαστική προστασία του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση, του δικαιώματος στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ