Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Γενική απεργία σχεδιάζει να κηρύξει για την επόμενη βδομάδα η λιβανική αντιπολίτευση. Οπως διέρρεαν, χτες, στελέχη της «Χεζμπολάχ», που συμμετέχει στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, οι προσπάθειες εξεύρεσης μέσης λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την κυβέρνηση Σινιόρα και οι διαμεσολαβήσεις του Αραβικού Συνδέσμου έχουν πέσει στο κενό, εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του Σινιόρα και των κυβερνητικών του εταίρων. Γι' αυτό και η αντιπολίτευση αποφάσισε να κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες της και να τις συνδέσει με τη λαϊκή αντίδραση στα νέα σχέδια για «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» που παρουσίασε προσφάτως η κυβέρνηση.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ερευνα διεξάγεται για να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε, υπό ανέγερση, ουρανοξύστη και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 εργάτες, ενώ περισσότεροι από 57 τραυματίστηκαν. Το τραγικό συμβάν αναζωπύρωσε τις έντονες επικρίσεις εργατικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για τους όρους εργασίας και για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που χαρακτηρίζονται «άκρως απάνθρωπες».

ΝΟΡΦΟΛΚ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο επικεφαλής αποστολής της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, Εζεκιίλ Λολ Γκάτκουοθ, ανακοίνωσε χτες ότι η αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων «Μπλακγουότερ» θα αναλάβει τη στρατιωτική εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του σουδανικού νότου. Ο Γκάτκουοθ έκανε την ανακοίνωση απ' την έδρα της «Μπλακγουότερ» (μεγάλος «εργολάβος» μισθοφόρων σε Ιράκ κ.α.) στο Νόρφολκ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που ως είθισται δίνει το «πράσινο φως» σε αμερικανικές εταιρείες του είδους πριν δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό) ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε άμεσα την είδηση.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας αναφέρει ότι οι τελευταίες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Κιμ Κάι Γκουάν στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Κρίστοφερ Χιλ «έγιναν σε θετική και ειλικρινή ατμόσφαιρα και οδήγησαν σε συγκεκριμένη συμφωνία».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 γυναίκες, σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από τη συντριβή λεωφορείου που μετέφερε φοιτητές σε χαράδρα στην επαρχία Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από 60 άνθρωποι αγνοούνταν και εκφράζονταν φόβοι ότι πνίγηκαν όταν ένα υπερφορτωμένο πλεούμενο βυθίστηκε σε ποτάμι στο ομόσπονδο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το διαμφιλεγόμενο υδροηλεκτρικό φράγμα Σαρντάρ στην κοιλάδα Ναρμάντα - που γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα εναντίον «μεγάλων έργων» που πνίγουν χιλιάδες κοινότητες στην Ινδία - στο ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Γκουτζάρατ, άρχισε χτες να λειτουργεί. Το έργο, που κόστισε 7 δισ. δολάρια και άρχισε τη δεκαετία του '50 μετά από πρωτοβουλία του πρώτου Ινδού πρωθυπουργού, του Νεχρού, εγκαινίασε ο ακροδεξιός κρατιδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

ΝΤΑΚΑ.-- Ο στρατός του Μπανγκλαντές «είναι απίθανο να προβεί σε πραξικόπημα», διαβεβαίωσε χτες ο στρατηγός ε.α. Χουσάιν Μοχάμαντ Ερσάντ, ο οποίος είχε προβεί σε πραξικόπημα το 1982 και είχε κυβερνήσει έως το 1990. Η δήλωση δεν καθησύχασε ιδιαίτερα τους πολιτικούς αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ