Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις διά μέσου συλλήψεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σε, χαμηλών τόνων, αντιπαράθεση μοιάζει να εξελίσσεται η σχέση των κατοχικών δυνάμεων με την κυβέρνηση αλ Μάλικι. Μια μέρα μετά τις, πρωτοφανώς έντονες, δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά της Ουάσιγκτον, ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη κατοχικών προχώρησαν στη σύλληψη στενότατου συνεργάτη του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Η επιχείρηση έγινε στη συνοικία Μπαλάντιγιατ, της ανατολικής Βαγδάτης και για ορισμένους ήταν προσπάθεια «να πειστούν» οι κατοχικοί για το «αληθές των προθέσεων» Μάλικι, ενώ για άλλους ήταν πίεση των Αμερικανών προς την κυβέρνηση να αρχίσει να έχει αποτελέσματα στην πάταξη των σιιτών παραστρατιωτικών.

Ο συλληφθείς χαρακτηρίστηκε ως «εγκέφαλος σειράς επιθέσεων και συντονιστής ταγμάτων θανάτου». Η κατηγορία διαψεύστηκε από την οργάνωση του Σαντρ, που υποστήριξε ότι ήταν απλώς πολιτικό στέλεχος. Ο ίδιος ο Μουκτάντα Σαντρ, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι «νιώθει στόχος». Από την άλλη, επιβεβαίωσε την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 400 μαχητές του «στρατού του Μεχντί», του ενόπλου σκέλους της οργάνωσής του, που θεωρείται από πολλούς καθοριστικός παράγοντας στη λειτουργία των ταγμάτων θανάτου. Αν και ο ίδιος ο Σαντρ δεν έκανε λόγο ούτε για «απάντηση» των μαχητών του, ούτε για «εκδίκηση», συνεργάτες του, στη Νατζάφ, τόνιζαν ότι «οι Αμερικανοί αρχίζουν να παίζουν με τη φωτιά και η υπομονή έχει όρια».

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, επισκεπτόταν το Ιράκ, για δεύτερη φορά. Συναντήθηκε με εκπροσώπους των βρετανικών και αμερικανικών στρατευμάτων στη Βασόρα και τόνισε ότι «η αποτυχία δεν είναι επιλογή για τις ΗΠΑ γιατί θα σημάνει καταστροφή για τα εθνικά τους συμφέροντα και για τις εμπλεκόμενες χώρες». Ο Γκέιτς είδε και τον επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, στρατηγό Τζορτζ Κέισι, ο οποίος εκτίμησε ότι «τα νέα σχέδια για την ασφάλεια, κυρίως στη Βαγδάτη, δε θα έχουν ορατά αποτελέσματα πριν από το καλοκαίρι».

Στη Βασόρα, όμως, χθες, σημειώθηκε και επίθεση κατά βάσης του βρετανικού στρατού με όλμους και ρουκέτες. Τραυματίστηκαν 6 Βρετανοί στρατιώτες, οι οποίοι προστέθηκαν στην ανακοίνωση του θανάτου ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 3 στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ