Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρνητικές εκτιμήσεις για την περιοδεία Ράις

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπέκυψε, τελικά, χθες, μετά από τρεις μέρες, στα τραύματά της 10χρονη Παλαιστίνια, που είχε τραυματιστεί σοβαρά από κροτίδα της ισραηλινής μεθοριακής αστυνομίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο χωριό Ανάτα, της Δυτικής Οχθης. Η μικρή είναι κόρη του Μπάσαμ Αραμίν, γνωστού Παλαιστινίου φιλειρηνιστή που εμπλέκεται σε πολλές από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το τείχος και για τα σημεία ελέγχου. Το περιστατικό, λόγω αυτού, έχει λάβει δημοσιότητα και στο Ισραήλ, με τους υπευθύνους της αστυνομίας να δηλώνουν ότι «διεξάγεται έρευνα».

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, ανακοίνωσε, χθες, ότι «παγώνει» τις διαδικασίες ανέγερσης ενός νέου εποικισμού στη Δυτική Οχθη, τις οποίες ο ίδιος διέταξε πριν από έναν περίπου μήνα. Ο Περέτζ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα επικρίσεων για το χειρισμό του πολέμου το καλοκαίρι στο Λίβανο, υποστήριξε ότι «θέλει να επανεξετάσει το θέμα».

Τέλος, πολλές είναι οι αναλύσεις, κυρίως στον αραβικό Τύπο, για τους στόχους και τα αποτελέσματα της περιοδείας της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτές, η Ράις προσπάθησε να εκμαιεύσει από τους Αραβες συνομιλητές της τη συμφωνία ότι θα στηρίξουν «το νέο σχέδιο του Λευκού Οίκου για το Ιράκ», με αντάλλαγμα την ενεργότερη ανάμειξη της Ουάσιγκτον στην αναθέρμανση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαδικασίας. Οι περισσότερες εκτιμήσεις, πάντως, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η περιοδεία δεν απέφερε τα αναμενόμενα και ότι ο αραβικός κόσμος δεν είδε «καμία συγκεκριμένη πρόταση για το Παλαιστινιακό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ