Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Στο «στίβο» της ιδιωτικοποίησης

Με την επίσημη απόφαση της κυβέρνησης, να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ και του πλειοψηφικού πακέτου (51%) των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,  ολοκληρώνεται η πλήρης παράδοση του ναυπηγικής βιομηχανίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου εντός του έτους να ...προλάβει να ξεπουλήσει όσο γίνεται περισσότερες δημόσιες επιχειρήσεις. Η διακηρυγμένη απόφασή της να ιδιωτικοποιήσει και την Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) συνδέεται άμεσα με την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου η τράπεζα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου (το υπόλοιπο 49% ανήκει στους εργαζόμενους). Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή και του υπουργού Ανάπτυξης, με κυρίαρχο θέμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, εκτιμήθηκε ότι η «ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ περνάει μέσα από την ιδιωτικοποίηση του Σκαραμαγκά», δίνοντας έτσι το στίγμα ότι οι εξελίξεις με το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά θα είναι ραγδαίες.

Τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη αυτή δημοσιοποιήθηκαν και επίσημα την περασμένη βδομάδα, με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αμέσως μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ξεχνώντας προηγούμενες δεσμεύσεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά «μετοχοποιήσεις», με πωλήσεις πακέτων μετοχών που φτάνουν μέχρι το 49%, ο υπουργός - έχοντας πάρει το «πράσινο» από τον πρωθυπουργό - ανακοίνωσε στο κατακαλόκαιρο την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει το 51% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που κατέχει το δημόσιο, μέσω ΕΤΒΑ.

Αν και οι ουσιαστικές διαδικασίες για το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο η προετοιμασία του εδάφους έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση, που εφαρμόζει πιστά τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου, είναι η δραστική μείωση του προσωπικού. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για μειώσεις κατά 1/3, που σημαίνει ότι αναμένεται η απώλεια θέσεων εργασίας για σχεδόν 700 εργαζόμενους.

Η δραστική συρρίκνωση του προσωπικού, που επιχειρείται να δικαιολογηθεί με την «αναγκαιότητα» του «εξορθολογισμού», αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την εφαρμογή των σχεδίων ξεπουλήματος. Οσον αφορά τον - τουλάχιστον αστείο - ισχυρισμό του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δήλωσε δημόσια ότι «στο λεξικό του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει η λέξη απόλυση» (!)μ ο καθένας καταλαβαίνει πως η δήλωση αυτή έγινε για λόγους λαϊκής κατανάλωσης και κανείς δεν μπορεί να την πάρει στα σοβαρά. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η δήλωση αυτή έγινε κυρίως για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που τώρα έχουν ή πρέπει να έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν.

Την ίδια βαρύτητα και φερεγγυότητα έχουν και οι καθησυχαστικές απόψεις και θέσεις, που διατυπώνονται από την πλευρά των κυβερνητικών - κυρίως - συνδικαλιστών. Οι διαβεβαιώσεις του τύπου «δε θα γίνουν απολύσεις, αφού οι εργαζόμενοι είναι μέτοχοι του ναυπηγείου», δεν κάνουν τίποτα περισσότερο, παρά μόνο, από τη μία, να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και, από την άλλη, να εξιλεωθούν για τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν οι ίδιοι. Και όλα δείχνουν πως οι απολύσεις θα γίνουν με ευθύνη της κυβέρνησης, πριν πουλήσει τα Ναυπηγεία, ώστε να τα παραδώσει «καθαρά» από «περιττό προσωπικό» στο νέο αφεντικό.

Ο διοικητής της ΕΤΒΑ και πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Γ. Κασμάς, σε πρόσφατη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ήταν ξεκάθαρος, όταν του τέθηκε το παραπάνω ζήτημα. Επισήμανε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το τι ακριβώς θα γίνει, αλλά σίγουρα η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για να προχωρήσει το ξεπούλημα θα προβλέπει και τι θα γίνει με το ποσοστό των μετοχών, που ανήκουν στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο. Στην ίδια γραμμή «συσκότισης», κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο ότι το 49% που κατέχουν οι εργαζόμενοι είναι σημαντικό και οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν λόγο στα δρώμενα του Ναυπηγείου. Τη στιγμή που είναι γνωστό και αρκετά διαδεδομένο το τελευταίο διάστημα, επιχειρηματίες να παίρνουν κυριολεκτικά τις επιχειρήσεις άλλων επιχειρηματιών μέσα από τα χέρια τους, μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι το ποσοστό των εργαζομένων θα παραμείνει αμετάβλητο; Αρκεί μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη για να αλλάξει το συσχετισμό του μετοχικού κεφαλαίου.

Με το ξεπούλημα και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ολοκληρώνεται η πλήρης παράδοση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι μέχρι τώρα πιέσεις των επίδοξων αγοραστών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης - αφού τα ναυπηγεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του διοικητή της ΕΤΒΑ, «μπορούν εσαεί να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα» - απέδωσαν αρκετά. Ασχετα αν με διάφορα τερτίπια επιδιώκουν να τα εμφανίσουν προβληματικά, αποτελεί κοινό μυστικό ότι όποιος τα βάλει στο «χέρι» θα έχει και δουλιές ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δραχμών για το επόμενο διάστημα. Εχοντας υπόψη τους τα παραπάνω, δικαίως οι επίδοξοι αγοραστές «τα βρήκαν τελικά με την κυβέρνηση» και ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έδωσε αυγουστιάτικα «το πράσινο» να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ