Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Αρον - άρον» στο «σφυρί»

Τις τελευταίες... εκκρεμότητες προσπαθεί να διευθετήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στα πλαίσια αυτά, οι πρασινογάλαζοι επικεφαλής του «Συνεταιρισμού» εργαζομένων, που διαχειρίζεται το 49% δηλαδή το μετοχικό κεφάλαιο των εργαζομένων, έχουν συστρατευτεί με την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπουληθεί το 100% των Ναυπηγείων. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ετοιμάσει το σχέδιο για την απομάκρυνση του 1/3 (περίπου 700 άτομα) των εργαζόμενων στο ναυπηγείο και θεωρείται από τις μείζονες εκκρεμότητες και τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του νέου έτους.

Σε προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό Αλ. Καλαφάτη και με τη συμμετοχή της ΕΤΒΑ, των επικεφαλής του «Συνεταιρισμού» και του συμβούλου ιδιωτικοποίησης αποφασίστηκε να γίνει νέα σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα. Στα πλαίσια της νέας σύσκεψης, πρόκειται να κατατεθούν οι προτάσεις της ΕΤΒΑ και του «Συνεταιρισμού», ώστε να αποφασιστεί και καταληχτεί από κοινού, το περιεχόμενο της προκήρυξης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί μέχρι τις 18 Δεκέμβρη, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης των «προσφορών». Η όλη διαδικασία ξεπουλήματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών.

Γίνεται φανερό ότι οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες των συμφερόντων των εργαζομένων, έχουν μετατραπεί σε μοχλό πίεσης για το γρήγορο ξεπούλημα των ναυπηγείων, απεμπολώντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και υποθηκεύοντας το μέλλον των Ναυπηγείων.

Αν και ακούγεται γενικώς ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά του Σκαραμαγκά, εντούτοις μέχρι αυτή τη στιγμή από πλευράς Ελλήνων επιχειρηματιών, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το σημερινό κάτοχο των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου Ν. Ταβουλάρη, αλλά και από τους Κόκκαλη και Μυτιληναίου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα γίνουν πραγματικές μάχες για την εξαγορά του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της Ανατολικής Μεσογείου, όπου, αν και δεν είναι γνωστό το τίμημα, αντίθετα είναι γνωστό ότι για τα αμέσως επόμενα χρόνια, έχουν ανατεθεί παραγγελίες, κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό, ύψους σχεδόν ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών. Οι παραγγελίες αυτές, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΕΤΒΑ, καθιστούν το ναυπηγείο, κερδοφόρο, για τα επόμενα 20 χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ