Πέμπτη 4 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Συμπτωματικά

Αρχισα, συμπτωματικά, να διαβάζω και δεν μπορούσα να σηκωθώ από την καρέκλα μου, αν δεν το τελείωνα το βιβλίο «Ο "Αμερικάνος"» της Μαρίας Μαυρίκου, γνωστής από τα ντοκιμαντέρ της. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη ζωή της στη Σκύρο και περιγράφει τη φτωχή ζωή στο νησί μέχρι το 1970, ίσως και αργότερα. Πόσο περιορισμένα ήταν όλα, ακόμα και τα μολύβια, όπως τα παπούτσια, των μικρών μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου. Ενιωθα παράξενα με τις περιγραφές εκείνης της μεταπολεμικής, της μετεμφυλιακής ζωής σ' ένα νησί, που μικρή το είχα διασυνδέσει με ξύλινα, σκαλισμένα έπιπλα.

Συνέχισα με το δεύτερο μέρος «Ο Πελοποννήσιος». Διάβαζα και ταραζόμουν εκατό χρόνια μετά την ιστορία που διηγείται ο Πελοποννήσιος, που είναι δική του, κατάδική του. Δεκατριών χρόνων έφυγε από τη Σπάρτη και ως μαυρομάλλης, χωρίς να μιλάει τη γλώσσα, να ξέρει καμιά δουλιά, φτωχότερος από φτωχός σε γειτονιές του Σικάγου, το μόνο που εισέπραττε από εκείνους που είχαν πάει στην Αμερική πριν από αυτόν ήταν καρπαζιές, ξύλο. Το πρώτο του παράπονο, σαν παιδί, ήταν ότι δεν τον έπαιζαν τα άλλα παιδιά. Το δεύτερο, δούλευε δεκαοχτώ ώρες την ημέρα και δεν τον πλήρωναν. Το τρίτο, δε χόρταινε τον ύπνο στο πάτωμα. Η Οδύσσεια είχε ένα μεγαλείο, η δική του οδύσσεια ήταν, στις αρχές του περασμένου αιώνα, η εκμετάλλευσή του από συγγενείς, εργοδότες, τις σχέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στο αφεντικό και τον εργάτη του.

Οταν τελείωσα και αυτήν την ιστορία, έκλεισα το βιβλίο και γύρισα μερικές δεκάδες χρόνια πίσω. Τότε που η Ελλη Αλεξίου με διαβεβαίωνε ότι όταν διάβαζε το μυθιστόρημα «4-2=0» έκλαιγε. Αν είναι δυνατόν! Ο λόγος ήταν πως δεν μπορούσε να φανταστεί έναν πυρηνικό επιστήμονα και μια ηθοποιό στο Μπροντγουέι τόσο δυστυχισμένους. Από τον Πελοποννήσιο μέχρι τους πιο πάνω, είχαν μεσολαβήσει πενήντα χρόνια. Δηλαδή, δυο ή δυόμισι γενιές. Τα παιδιά των μεταναστών, τα παιδιά που πήγαν να σπουδάσουν ή έτοιμοι επιστήμονες και καλλιτέχνες μετά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα διέφεραν.

Εκλεισα το βιβλίο για να παρακολουθήσω τις ειδήσεις. Ξαφνιάστηκα. Ο πρωθυπουργός έκανε ένα δώρο σε ανθρώπους ελληνικής καταγωγής, που ζουν έξω από την Ελλάδα: Το δικαίωμα να ψηφίζουν στις δικές μας εκλογές από τις οποίες παράγεται και ασκείται μια πολιτική για το λαό της ελληνικής επικράτειας.

Τι να ψηφίσουν; Τους ψέγουμε για τη μεγάλη αποχή στις δικές τους εκλογές, ισχυριζόμαστε πως δεν έχουν ιδέα από πολιτική και είναι αλήθεια. Με το πιστόλι στον κρόταφο ενός «Ελληνο-Αμερικανού» να τον ρωτάς το όνομα οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν ξέρει να σου πει κανένα. Ούτε έχουν δει κανέναν υπουργό στην τηλεόραση. Σπάνιο φαινόμενο.

Στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί με προγόνους Ελληνες είναι τώρα τρίτη και τέταρτη γενιά, όχι πια εργάτες, αλλά δικηγόροι, γιατροί, δικαστικοί, επιτυχημένοι επαγγελματίες και τα παρόμοια. Πολλοί δεν κρατάνε ούτε το επίθετό τους, αν είναι μακρύτερο από τρεις συλλαβές. Το μεγαλύτερο ποσοστό δε μιλάει ελληνικά. Αλλοι δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Οι μεικτοί γάμοι αυξάνονται, και τα μέλη αυτών των γάμων δε θεωρούν ότι ο γάμος τους είναι μεικτός. Τι σημαίνει αυτό για ανθρώπους που γεννήθηκαν στην ίδια χώρα, μιλάνε την ίδια γλώσσα, έχουν την ίδια παιδεία και διαβιούν με τους δικούς της (της χώρας) νόμους...

Η κατάσταση ήταν καλύτερη στην Αυστραλία, την επισκέφθηκα πριν οκτώ χρόνια, αλλά και εκεί μόνον ως προς την πρώτη γενιά. Οι εξαιρέσεις υπήρξαν μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν... αλλά όλοι ξέρουμε αυτήν τη σύγχρονη ιστορία.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ