Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την πλήρωσε ακριβά η μικρομεσαία αγροτιά

Το 2006 σημειώθηκε ρεκόρ αρνητικών επιπτώσεων για τον αγροτικό τομέα

Από την πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, φάνηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες, στην αγροτική παραγωγή, στην ελληνική ύπαιθρο. Η αγροτιά είδε το εισόδημά της να συρρικνώνεται κι άλλο, τη φτώχεια της να μεγαλώνει και να οδηγείται μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα και την ανεργία. Δε χωράει αμφιβολία ότι το 2006 η αγροτιά βίωσε πιο έντονα στο πετσί της τις επιπτώσεις από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις υπάρχουσες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η νέα ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφερε μέσα στη χρονιά που πέρασε ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα κι ακόμα πιο μικρές επιδοτήσεις, είτε αυτές είναι αποσυνδεδεμένες, είτε στρεμματικές. Τα παρακρατήματα στις ήδη κουτσουρεμένες επιδοτήσεις έφτασαν και το 20%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο 10μηνο του 2006, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2005, οι τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 2,7%, ενώ το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,1%.

Παράλληλα, σημαντικοί τομείς της μικρομεσαίας ελληνικής γεωργίας υπέστησαν ανεπανόρθωτα πλήγματα με πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτά της καπνοκαλλιέργειας και της τευτλοκαλλιέργειας. Μικρομεσαίοι αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, περιοχές ολόκληρες θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής εξυπηρέτησης των πολυεθνικών και των παζαριών ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες που γίνεται στον ΠΟΕ, σε όφελος βεβαίως των μεγάλων επιχειρήσεων και στον τομέα της γεωργίας. Και ό,τι συνέβη το 2006 είναι μόνο η αρχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ