Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κοινωνικοπολιτικός αγώνας για φιλολαϊκή ρότα

Motion Team

Μέσα στη χρονιά που πέρασε, το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έδωσε τη δική του σκληρή μάχη. Πρωτοστάτησε σε αγωνιστικά συλλαλητήρια αγροτών και κτηνοτρόφων. Επισήμανε τα πραγματικά προβλήματα και έδειξε στους μικρομεσαίους αγρότες ότι πρέπει να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να αποτρέψουν, να ανατρέψουν αυτήν την ολέθρια αντιαγροτική πολιτική. Στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στις 2 του Δεκέμβρη, τέθηκαν επί τάπητος τα πραγματικά προβλήματα και οι αιτίες που τα προκαλούν και μέσα στο Δεκέμβρη ξεκίνησε νέα εξόρμηση ενημέρωσης της αγροτιάς.

Μπροστά στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η ΠΑΣΥ απευθύνει κάλεσμα στην αγροτιά να διεκδικήσει ενωτικά και δυναμικά την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός της, να αγωνιστεί για την επιβίωσή της, για την ύπαρξή της στον τόπο που ζει. Τέθηκαν, μάλιστα, και συγκεκριμένα αιτήματα όπως:

  • Ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατασκευή βασικών αγροτικών έργων υποδομής.
  • Εκδημοκρατισμός και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Κρατική ΑΤΕ με κοινωνικά χαρακτηριστικά, σταμάτημα του ξεπουλήματος των εταιρειών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των αγροτών και των συνεταιρισμών.
  • Αναπροσαρμογή του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ.
  • Καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων χωρίς παρακρατήσεις στους δικαιούχους αγρότες και ένταξη όλων των νέων μικρομεσαίων αγροτών στα αντίστοιχα προγράμματα.
  • Καταβολή αποζημιώσεων στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους για τις ζημιές που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών.
  • Δημιουργία ασφαλών καταφυγίων, σύγχρονων ιχθυοσκαλών, χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.
  • Κατάργηση όλων των κανονισμών και αποφάσεων που συρρικνώνουν την παράκτια αλιεία, όπως περιορισμός της ιπποδύναμης, δήλωση κύριου αλιευτικού εργαλείου κ.ά. και εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Σταθερή επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία - Πρόνοια και Παιδεία και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου.
  • Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Το 2006 έδειξε ότι η αγροτιά πρέπει να πάει κόντρα στην πολιτική που την ξεκληρίζει, εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους μηχανισμούς τους. Να συνταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, που θα δημιουργεί τις συνθήκες να παράγει συνεταιρισμένα καλά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και θα εξασφαλίζει την ικανοποίηση όλων των αναγκών των οικογενειών της. Κι ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ομως, αξίζει τον κόπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτική «έγνοια» για τους αγρότες(2008-11-18 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης(2008-03-25 00:00:00.0)
Αγωνιστικές διεκδικήσεις(2006-11-26 00:00:00.0)
Πανελλαδικό αγωνιστικό κάλεσμα(2005-03-13 00:00:00.0)
Τα αιτήματα(2005-01-30 00:00:00.0)
Τα αιτήματα(2004-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ