Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΛΑΡΚΟ
Στο στόχαστρο πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργάτες

Με πρόσχημα την αλλαγή των εργολάβων, χτες, πετάχτηκαν στο δρόμο 38 εργαζόμενοι

Μονόδρομος για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αυτό που τρομάζει την εργοδοσία: η ενωμένη, ταξική πάλη (φωτ. από περιφρούρηση της απεργίας στις 17/8/06)
Μονόδρομος για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αυτό που τρομάζει την εργοδοσία: η ενωμένη, ταξική πάλη (φωτ. από περιφρούρηση της απεργίας στις 17/8/06)
Την πρώτη κι όλας μέρα του χρόνου, εργολάβοι και διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έδωσαν συνέχεια στην άθλια επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων και στις συνδικαλιστικές διώξεις, που εντείνονται με τη συνενοχή της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, με μόνο στόχο να «σπάσουν» το δίκαιο, πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες για σταθερή δουλιά με δικαιώματα. Εργάτες από τα εργολαβικά συνεργεία που πήγαν ανήμερα Πρωτοχρονιάς να πιάσουν δουλιά, εμποδίστηκαν από τους φύλακες του εργοστασίου, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι «στη λίστα των εργαζομένων στους νέους εργολάβους».

Η νέα πρόκληση αναδεικνύει ακόμα μια φορά πόσο τρομάζει την εργοδοσία η ενωμένη ταξική πάλη των εργαζομένων. Οι 38 απολύσεις, που παρουσιάστηκαν ως συνέπεια της διακοπής της συνεργασίας τριών εργολάβων με τη ΛΑΡΚΟ, αφορούν - ανάμεσα σε άλλους - συνδικαλιστές και εργαζόμενους που πρωτοστατούν στον πολύμηνο αγώνα ενάντια στην ομηρία εκατοντάδων εργαζομένων από τους εργολάβους.

Το νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνοδεύεται από ένταση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι προσλήψεις που κάνουν οι νέοι εργολάβοι αποτελούν καθαρό εκβιασμό, αφού έχουν δίμηνη διάρκεια. Επιπλέον, όσοι μένουν χωρίς δουλιά δε θα πάρουν ούτε αποζημίωση αφού, τυπικά, δεν υφίσταται απόλυση. Η πρόκληση της εργοδοσίας δε θα μείνει αναπάντητη, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας προγραμματίζει κινητοποιήσεις.

Ξεμπροστιάστηκαν οι συνένοχοι

Την ίδια στιγμή που η σιωπή της συμβιβασμένης πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου γίνεται εκκωφαντική, είναι αδύνατο να κρυφτούν οι συνολικές ευθύνες των δυνάμεων που στηρίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οταν στη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου (το περασμένο Σάββατο) ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Δήμου Οπουντίων, Δημήτρης Γρούτας αναφέρθηκε στην ανάγκη η νέα δημοτική αρχή να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στις εργολαβίες για μόνιμη δουλιά, ο ίδιος ο πρόεδρος του σωματείου, Ανδρέας Σταματάκης και αντιδήμαρχος πλέον (εκλεγμένος με τη στήριξη της ΝΔ), τόνισε, από τη θέση του αντιδημάρχου ότι... πρόκειται για θέμα του σωματείου και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία δουλιά μ' αυτό!

Μάλιστα, όταν το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνθηκε στον δήμαρχο σημειώνοντας ότι αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής να πάρει θέση για τις απολύσεις, ο δήμαρχος, Θοδωρής Καραμέρης (ΝΔ) εντελώς ξεδιάντροπα, προσπάθησε με ύμνους στην «επιχειρηματικότητα» να ξεγελάσει τους απολυμένους με υποσχέσεις για δουλιά στη δημοτική επιχείρηση που ετοιμάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ