Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χαράτσια για τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο

Σε άγρια χαράτσια, που φτάνουν και τα 1.500 ευρώ, υποχρεώνει η διοίκηση του ΙΚΑ νεφροπαθείς και άλλους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, για τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο που πρέπει να κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους και να είναι έτοιμοι για να δεχτούν το πολύτιμο μόσχευμα που θα τους σώσει τη ζωή.

Ο προμεταμοσχευτικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά 15 εξετάσεων οι οποίες κοστίζουν από 8,28 ευρώ έως 205,43 ευρώ και οι οποίες στο σύνολό τους φτάνουν τα 1.500 ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις γίνονται - τουλάχιστον για τους ασθενείς από τη Νότια Ελλάδα - στον Ευαγγελισμό. Ομως οι νεφροπαθείς και οι άλλοι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση, αναγκάζονται πλέον να πληρώνουν τα 1.500 ευρώ στον Ευαγγελισμό και να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα αυτά από το ΙΚΑ. Μέχρι πέρσι το ΙΚΑ κατέβαλε στον Ευαγγελισμό τα χρήματα για τις απαραίτητες αυτές εξετάσεις. Ομως, πέρσι το ΙΚΑ πληροφόρησε το νοσοκομείο ότι δεν προτίθεται πλέον να πληρώνει για τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Για κάποιους μήνες το νοσοκομείο συνέχισε να κάνει τις εξετάσεις στους ασθενείς χωρίς να πληρώνουν, όμως εδώ και δύο μήνες οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν. Μάλιστα, πρόκειται για εξετάσεις οι οποίες πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τρίμηνο έως εξάμηνο.

Με τη συγκεκριμένη απαράδεκτη πρακτική, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησε η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), που ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει προκειμένου να σταματήσουν οι ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση να πληρώνουν. Ομως μέχρι στιγμής, οι απαράδεκτες πληρωμές συνεχίζονται κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ