Να συμμορφωθεί με την εισήγηση της Κομισιόν για απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπέδειξε έμμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη
Αποστάσεις από τη γραμμή διεκδίκησης της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις κρατά ανοιχτά η ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με ΗΠΑ και ΕΕ χάριν του Κυπριακού.
Οι «διαφορετικές προσεγγίσεις», που ήταν αντιληπτές από τις διαφορετικές τοποθετήσεις που έκαναν οι δύο κυβερνήσεις στην εισήγηση της Κομισιόν, που δεν επέβαλε ουσιαστικά καμία κύρωση στην Τουρκία για την άρνησή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έγιναν φανερές κατά τις χτεσινές πολύωρες συνομιλίες που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Η υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην αρχική θέση του Κ. Καραμανλή ότι δηλαδή η εισήγηση της Κομισιόν αποτελεί «βάση συζήτησης», θέση που έρχεται σε αντίθεση με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην την ψηφίσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο δεν εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έμμεσα υπέδειξε στην κυπριακή κυβέρνηση να «συμμορφωθεί» στην κυρίαρχη θέση της ΕΕ για απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ακόμα και αν αυτή δεν ανοίγει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι έγινε μια χρήσιμη ανάλυση των νέων δεδομένων, τα οποία παρουσιάζονται μετά τις προτάσεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν συνεχή συνεργασία και συντονισμό στις κινήσεις τους και επισήμανε ότι «είμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης και μεγάλης διαβούλευσης», η οποία θα γίνει με κορύφωση, είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκέμβρη. «Η δική μας άποψη», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, «είναι ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα - μέλος πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα». Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει πώς θα σταλεί αυτό το μήνυμα. Περιορίστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι η εισήγηση της Κομισιόν είναι βάση για συζήτηση και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα η στόχευση είναι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε. Θα μου επιτρέψετε όμως αυτό να μην το εξαγγείλω τώρα»(!). Επίσης, η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η Ευρώπη αναζητά εκείνο το μείγμα το οποίο θα οδηγήσει τις αποφάσεις της στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι επιθυμούν το μήνυμα προς την Τουρκία να είναι σαφές».
Από την άλλη, εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία έγινε στο πλαίσιο των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Ντόρα Μπακογιάννη. Συμφωνήσαμε, είπε ο κ. Λιλλήκας, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε τις δύο ακραίες θέσεις, δηλαδή κυρώσεις, οι οποίες δε θα είναι ουσιαστικές και προτάσεις οι οποίες οδηγούν σε πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διαπραγματευτούμε, εξήγησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι στόχος «δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει».
Στη Λευκωσία συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να χαράξει τη διαπραγματευτική τακτική ενόψει των συνεδριάσεων των οργάνων της ΕΕ.
«Ο πήχης για τα Ευρωτουρκικά δεν πρέπει να τίθεται πανύψηλα, για να μη μείνουμε εκτεθειμένοι», δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Σχολιάζοντας τη στρατηγική της Λευκωσίας στο θέμα της αντιμετώπισης της τουρκικής αρνητικής στάσης, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «η διαδικασία των μικρών βέτο, που ακολουθήθηκε ως τώρα, μπορεί να λειτούργησε, αλλά ένα πιθανό βέτο στις 14 Δεκεμβρίου θα είναι βέτο μεγατόνων και είναι αμφίβολο, εάν οι ισχυροί, που κάνουν πλάτες στην Τουρκία, θα αφήσουν την Κύπρο να το ασκήσει». Ολα αυτά, είπε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ορθή γραμμή την επιδίωξη να σταλούν αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία για τη μη υλοποίηση των υποχρεώσεών της, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η κυπριακή κυβέρνηση να μη δώσει τη συγκατάθεσή της στα «Συμπεράσματα για την Τουρκία» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αν η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνεχόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας παραμείνει ως έχει.