Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Δε νοιάζονται για τους λαούς

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία συνεχίζονται, γιατί αυτό υπαγορεύουν συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις συστάσεις της προς το Συμβούλιο για το ποιες κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία, επειδή δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Ετσι, η Τουρκία που διατηρεί στρατό κατοχής σε κράτος - μέλος της ΕΕ και αρνείται ακόμα και το ελάχιστο, να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, προτείνεται από την Κομισιόν να «τιμωρηθεί», τάχα, με μια απλή επίπληξη, που θα επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, χωρίς άλλες επιπτώσεις και δε θα «εκτροχιάσει» τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πρόταση, η οποία είναι ενδεικτική της πολιτικής της ΕΕ επί του συγκεκριμένου θέματος, παρά τις εμφανιζόμενες ενίοτε ενδοευρωενωσιακές αντιθέσεις, καθώς επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι δε νοιάζονται, για το συμφέρον του κυπριακού ή του τουρκικού λαού, αλλά για τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στην περιοχή.

Τα παζάρια εντός της ΕΕ εντείνονται και λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της. Ετσι, προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, που θα της επιτρέπει να προωθεί τα συμφέροντά της, ή των κρατών - μελών που προσδοκούν να τα προωθήσουν, στην Τουρκία, χωρίς να της παραχωρήσει για την ώρα «δικαιώματα» πλήρους μέλους του ευρωενωσιακού μηχανισμού. Και αυτό, γιατί οι συσχετισμοί δυνάμεων στους «25», και σε ένα μήνα «27», μετά την τελευταία διεύρυνση, άλλαξαν κατά πολύ. Με την είσοδο των νέων χωρών, που τάσσονται υπέρ της βρετανικής πολιτικής, η οποία και ευθυγραμμίζεται με την Ουάσιγκτον, φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη ως προς αυτό θέση ο γαλλογερμανικός άξονας, γεγονός που επέφερε μάλλον αυτόν το συμβιβασμό στην απόφαση για τη δήθεν «τιμωρία» της Τουρκίας.

Παράλληλα, η ΕΕ δεν ξεχνά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» και η Επιτροπή διαμηνύει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα που θα λύσει η ΕΕ, αλλά ο ΟΗΕ, νίπτοντας τας χείρας της και δικαιολογώντας τη θέση της για εξακολούθηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εις βάρος του κυπριακού λαού.

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της, μπροστά στο απαράδεκτο παζάρι που διενεργείται εις βάρος τόσο του κυπριακού, όσο και του τουρκικού λαού, απειλεί με βέτο, ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και συγκεκριμένες κυρώσεις, σε περίπτωση που αυτή δεν ανταποκριθεί.

Ακόμα και αν οι προτάσεις αυτές τροποποιηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκέμβρη, δε θα αλλάξουν προσανατολισμό, αφού η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται ούτε για την τύχη του τουρκικού λαού, που εξακολουθεί παρά τις «μεταρρυθμίσεις» και τον «εξευρωπαϊσμό» της χώρας να καταδυναστεύεται από ένα αντιδραστικό κράτος, αλλά και ούτε για την απόδοση δικαιοσύνης στο Κυπριακό, το οποίο η ΕΕ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι «δεν είναι δικό τους πρόβλημα»...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ