«Στο στρατόπεδο της Τρίπολης την είχαν προκαλέσει, λέγοντάς της ότι δίδασκε στα παιδιά την ανηθικότητα. "Εγώ δε θα μιλήσω γι' αυτό" απαντούσε "έφτιαξα παιδιά, που κάποια μέρα θα σου πουν τι τα δίδαξα και τι τους έμαθα για τη ζωή και την ηθική". Πράγματι η ίδια ήταν υπόδειγμα ηθικής και δικαιοσύνης. Πίστευε σε όλες εκείνες τις αρχές που τιμούν τον άνθρωπο. Ολα τα ωραία πιστεύω της τα περνούσε στους μαθητές της (...). Πολέμησε την αδικία, γι' αυτό στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στο λαϊκό διδασκαλείο μας δίδασκε ελληνική ιστορία, θέατρο, ωδική, λογοτεχνία. Για πρώτη φορά μαθαίναμε για την επανάσταση του '21, για το πόσο παραποιημένη ήταν η Ιστορία, Για πρώτη φορά μας έγινε ανάλυση του εθνικού ύμνου, λέξη προς λέξη. Ακόμα μας δίδαξε για τη γαλλική επανάσταση και μεταφρασμένο το γαλλικό εθνικό ύμνο. Παίζαμε θέατρο στα χωριά μας, γιατί το θέατρο και η τέχνη, μας έλεγε, είναι ο πολιτισμός ενός λαού»...
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό απόσπασμα από αφήγηση της Γιώτας Μεγρέμη, σπουδάστριας του λαϊκού διδασκαλείου του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο. Αφορά στη δασκάλα της Γωγώ Μαντά - Παπαϊωάννου, η οποία εκτελέστηκε μαζί με το σύζυγό της την άνοιξη του 1949.
Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) διεξήγαγε έναν τεράστιο αγώνα. Οχι μόνο στα πεδία των μαχών. Πολέμησε με τα ντουφέκια και τα πολυβόλα. Μα, και με τη γνώση. Εφόδιο σπουδαίο για κείνους που πάλευαν για λεύτερη Ελλάδα, με λεύτερους ανθρώπους, ικανούς να διαφεντεύουν τη μοίρα τους. Ταξικός ο αγώνας του ΔΣΕ, ταξικό και το σχολειό του και η σύγκριση με το σημερινό σχολειό της άλλης τάξης, το σχολειό της παραποίησης, της διαστρέβλωσης, της αμορφωσιάς, είναι καταλυτική.
Η προσφορά του ΔΣΕ πολύπλευρη, πολυδιάστατη. Στην ολότητά της αυτή την προσφορά θέλει να αναδείξει και να τιμήσει η ΚΕ του ΚΚΕ, με την εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στον Περισσό με καλεσμένους τους εν ζωή μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και τις οικογένειες όσων έχουν «φύγει».
Η ίδια η ΚΕ του ΚΚΕ προσδιορίζει στην πρόσκλησή της το σκοπό της εκδήλωσης, κι αυτός είναι «η ανάδειξη της ένδοξης και ηρωικής αυτής σελίδας της ιστορίας του Κόμματός μας, του μεγαλείου και της προσφοράς όλων των επώνυμων και ανώνυμων μαχητών του ΔΣΕ, στον αγώνα για μια λαοκρατούμενη και σοσιαλιστική Ελλάδα».
Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο πλαίσιό της θα εκτεθεί φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου, όπως και σύγχρονες φωτογραφίες από τον Γράμμο που απεικονίζουν «αποτυπώματα» της πορείας και δράσης του ΔΣΕ, καθώς και τμήματα του πολεμικού εξοπλισμού των μαχητών που βρέθηκαν και περισυνελέγησαν από τα πεδία όπου διεξήχθησαν οι μάχες. Ακόμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτήν την εκδήλωση, το οποίο θα περιέχει και αποσπάσματα κινηματογράφησης και εικόνων εκείνης της ιστορικής περιόδου από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ, που προβάλλονται για πρώτη φορά.
Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.