Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ
«Σιδερένια γροθιά» κατά των λαών
  • Νέα ώθηση στη μετατροπή της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ σε «παγκόσμιο χωροφύλακα»
  • Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, που αριθμεί 25.000 στρατιώτες και θα μπορεί να επεμβαίνει από αέρα, στεριά και θάλασσα σε κάθε σημείο του πλανήτη, μέσα σε λίγες μέρες

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία

Eurokinissi

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
Αποφάσεις και μέτρα για τη μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ σε «σιδερένια γροθιά» του ιμπεριαλισμού, που θα καταστέλλει την αντίσταση των λαών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πήραν οι ηγέτες της πολεμικής συμμαχίας στη διήμερη Σύνοδό τους στη Ρίγα της Λετονίας.

Ξεχωρίζουν οι αποφάσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (NRF), μια τρομακτική δύναμη πυρός, που θα αριθμεί 25.000 στρατιώτες και θα επεμβαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα σε κάθε σημείο του κόσμου, από στεριά, αέρα και θάλασσα.

Οι ηγέτες ενέκριναν επίσης μια εφτασέλιδη πολιτική απόφαση, τη λεγόμενη «Περιεκτική πολιτική οδηγία», στην οποία προσδιορίζονται οι κατευθύνσεις και το πλαίσιο εντός των οποίων θα πραγματοποιηθεί ο «μετασχηματισμός» του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια, αλλά και τα στρατιωτικά μέσα (εξοπλισμοί, μεταφορές κ.ά.) που θα απαιτηθούν για την επίτευξη αυτού του εφιαλτικού στόχου.

Πέρα από την πολιτική, οικονομική, επιχειρησιακή στήριξη της μηχανής του πολέμου, οι ηγέτες των 26 κρατών - μελών πήραν μέτρα για τη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, με έμφαση το Αφγανιστάν και το Κόσσοβο. Παράλληλα έδωσαν ώθηση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, με τις Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ να βρίσκονται στην «πρώτη σειρά», ενώ θα ενισχυθούν και οι «στρατηγικές συνεργασίες» με κράτη - μη μέλη του ΝΑΤΟ σε άλλες περιοχές του πλανήτη (Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα κλπ) που ήδη συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.

Η ηγεσία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα η πολυαναμενόμενη δύναμη ταχείας επέμβασης, καθώς, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποσχέθηκαν να συμβάλουν σε αυτήν με έμψυχο και μηχανολογικό υλικό. Η λεγόμενη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ (NRF), που θα αποτελείται από τουλάχιστον 25.000 άνδρες, θα αποστέλλεται εντός λίγων ημερών σε «θερμά σημεία» ανά τον κόσμο, προκειμένου να καταστέλλει οποιαδήποτε αντίσταση ενάντια στα σχέδια της νέας τάξης.

«Η Δύναμη αυτή διαδραματίζει ένα ζωτικό ρόλο στην αντίδραση της Συμμαχίας όταν προκύψει μία αιφνίδια κρίση», αναφέρουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο κοινό ανακοινωθέν τους. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εκτός από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί να συμβάλουν με στρατεύματα ή εξοπλισμό στη Δύναμη.

Οσον αφορά στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, παρ' όλο που όλα τα κράτη - μέλη έχουν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις - ξεπερνούν τις 30.000 οι ΝΑΤΟικοί στη χώρα - ωστόσο οι «Ευρωπαίοι σύμμαχοι» δε φάνηκαν πρόθυμοι να μετακινήσουν τα στρατεύματά τους στο Νότο, όπου γίνονται μάχες με τους Ταλιμπάν. Μόνο τρεις χώρες δεσμεύτηκαν να στείλουν περισσότερα στρατεύματα και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στο πώς και πού οι δυνάμεις τους μπορούν να εμπλακούν σε μάχες, με αποτέλεσμα η αύξηση των δυνάμεων να αναμένεται μικρή. Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας δεν αποκάλυψε τις χώρες, είπε όμως ότι αυτές προστίθενται στον Καναδά, τη Δανία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, που έχουν ήδη δεσμευτεί δημόσια να αυξήσουν τις δυνάμεις τους και προσέθεσε ότι ένας αριθμός κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είπαν ότι θα φροντίσουν να αυξήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για «αναπτυξιακή βοήθεια και ανοικοδόμηση».

Νέα διεύρυνση

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Σερβία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο να συμμετάσχουν στη «Σύμπραξη για την Ειρήνη», η οποία αποτελεί τον προθάλαμο του ΝΑΤΟ. «Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια και αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, καλούμε σήμερα τις χώρες αυτές να προσχωρήσουν στη Σύμπραξη για την Ειρήνη», τόνισαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υπογράμμισαν ότι περιμένουν από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. «Η Συμμαχία θέλησε να στείλει ένα πολιτικό σήμα στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Ανακοίνωσαν ακόμα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής το 2008 πρόκειται να καλέσουν άλλες χώρες να προσχωρήσουν στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, αποφεύγοντας όμως να τις κατονομάσουν στη σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, στη διάρκεια των εργασιών τους, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΝΑΤΟικών χωρών συνεχάρησαν την Αλβανία, την Κροατία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τις προόδους που επιτέλεσαν ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ