Κυριακή 26 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η διεθνής διαφθορά

Η διαφθορά και η διαπλοκή κυβερνητικής εξουσίας και μεγάλου κεφαλαίου είναι συστατικά του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτή η γενική αλήθεια επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία τα οποία κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων «Control Risks» μεταξύ 350 μεγάλων επιχειρήσεων από επτά χώρες - ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βραζιλία και Χονγκ Κονγκ - διαπιστώνεται ότι η διαφθορά χαρακτηρίζει τη σχέση κρατικών αρχών και επιχειρήσεων.

Ενας σημαντικός αριθμός των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν (το 43%) εκτιμούν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχασαν συμβόλαια γιατί οι ανταγωνιστές τους πλήρωσαν μίζα.

Περίπου το 80% των επιχειρήσεων - μεταξύ αυτών και το 94% στη Βρετανία - πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μιας χώρας χρησιμοποιούν «μεσάζοντες» για να παρακάμπτουν τους νόμους κατά της διαφθοράς.

Μια βρετανική εταιρεία απάντησε ότι για να κλείσει κανείς δουλιά στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, πρέπει να προσφύγει υποχρεωτικά σε «μεσάζοντες». Μια άλλη εταιρεία, που ασχολείται με πολεμικούς εξοπλισμούς, ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο τομέα οι «δουλιές» κλείνονται μόνο με «μεσάζοντες», οι οποίοι είναι συνήθως υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρήσεων, για το κλείσιμο ενός συμβολαίου πρέπει να καταβληθεί σε δωροδοκίες ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της αξίας του έργου.

Οι κλάδοι που εμπλέκονται περισσότερο σ' αυτό το αλισβερίσι είναι ο πετρελαϊκός, ο τομέας του φυσικού αερίου, ο μεταλλευτικός και ο κατασκευαστικός.

Σε ένα σύστημα, όπως το καπιταλιστικό, που έχει στην προμετωπίδα του το σύνθημα «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», η διαφθορά, η διαπλοκή, η δωροδοκία εμφανίζονται ως φυσικά επακόλουθα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ