Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Πολλαπλές πιέσεις

ΑΝΟΪ.- Αρχισε χτες την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου του APEC, οι οποίες ξεκινούν σήμερα Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους. Αν και οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική συνεργασία των 21 χωρών - μελών του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πίεζε ήδη από χτες όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πέραν αυτού, ο Μπους αναμενόταν να πιέσει να προχωρήσουν οι εμπορικές σχέσεις στην περιφέρεια, καθώς οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουν «κολλήσει» από την Ντόχα.

Ο Μπους συζήτησε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ αναμενόταν να έχει συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε. Ανάμεσα στις επιδιώξεις του Προέδρου των ΗΠΑ είναι η «θανάτωση» του πρωτοκόλλου του Κιότο - ήδη απέσπασε από τον Χάουαρντ τη δέσμευση ότι θα αναζητηθούν «εναλλακτικές» επιλογές.

Ανταποκριτές σημειώνουν ότι η επίσκεψη Μπους - η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στο Βιετνάμ μετά το πέρας του πολέμου - κατά την οποία αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Νγκουέν Μινχ Τρίετ και τον πρωθυπουργό Νγκουέι Ταν Τζουνγκ, γίνεται με «άδεια χέρια»: Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο θα «ομαλοποιούνταν» οι διμερείς σχέσεις. Ο Μπους πάντως υποσχέθηκε ότι «θα εγκριθεί». Η βάση αυτού του νομοσχεδίου είναι οι άμεσες επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην ασιατική χώρα, που αυξήθηκαν από 1,5 δισ. δολάρια το 2001 στα 7,8 δισ. δολάρια το 2005.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του APEC, την Κυριακή, ο Μπους θα μεταβεί στην Ινδονησία, όπου αναμένεται να σημειωθούν μεγάλες διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ