Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με αφορμή μια ψηφοφορία...

«

Πανικό» προκάλεσε η Οδηγία Μπολκεστάιν στους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα η ψηφοφορία επί της πρότασης απόρριψης της Οδηγίας. Εκεί το ΠΑΣΟΚ - που στήριξε την εξελικτική πορεία της αντεργατικής οδηγίας - για ψευτοαντιπολιτευτικούς λόγους και λόγω της επί της ουσίας συμφωνίας του με τον πυρήνα της, επέλεξε να κάνει την πάπια και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία, που ήταν ονομαστική, επέλεξαν να μην είναι στην αίθουσα, για να μην υπάρχουν και τα ονόματά τους στις λίστες, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης και ο Σταύρος Αρναουτάκης, ακολούθησαν τη γραμμή του λευκού, δηλώνοντας αποχή. Η ομάδα τους έδωσε ένα υπέρ και ένα κατά. Στην ψηφοφορία μπήκε η απόρριψη της Οδηγίας, που σημαίνει ότι οι ψήφοι κατά της απόρριψης σήμαιναν έγκρισή της.

Το «κατά» στην απόρριψη της αντιδραστικής οδηγίας, από την ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ανήκε στον Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος και επίσης υπερασπίστηκε με πάθος την ψήφο του, καθώς το κείμενο που προέκυψε και αποτελεί φραστική τροποποίηση του αρχικού και όχι μια «νέα οδηγία, απαλλαγμένη νεοφιλελευθερισμού», είναι παιδί και του ΠΑΣΟΚ. Προσπαθώντας, μάλιστα, να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει οδηγία Μπολκεστάιν, δεν ξέρω αν κάποιοι βολεύονται να τη θεωρούν έτσι, αλλά από την πλευρά μου θα υπερασπιστώ μια πολύ σημαντική πρόοδο που καταβάλαμε, ένα πολύ σημαντικό έργο που έγινε στο κείμενο αυτό, που ουσιαστικά πηγαίνει σε μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, από αυτήν που ήθελαν οι δημιουργοί της»!!!

Απαντώντας δε, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν τήρησε ενιαία στάση, σημείωσε ότι «η ψήφος συνδέεται με την προσωπική, πολιτική και κοινωνική συνείδηση του καθενός. Είμαστε ένας λόχος στρατιωτών, είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί και κρινόμαστε για την ευθύνη και την ψήφο μας». Μόνο που το ΠΑΣΟΚ, με τη στάση του, απέδειξε ότι η «πολιτική και κοινωνική του συνείδηση» ταυτίζεται με εκείνη του κεφαλαίου, αλλά και των δήθεν αντιπάλων του όπως π.χ. η ΝΔ, ή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και προσαρμόζεται με βάση και την ψευτοαντιπολιτευτική τακτική σε εσωτερικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η Οδηγία θα αρχίσει να εφαρμόζεται περί το 2010, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από οδηγίες, οι οποίες θα απελευθερώνουν και τα «κλειστά επαγγέλματα», που υποτίθεται ότι «εξαιρούνται» και «διασφαλίζονται» με το παρόν κείμενο...

Οσο για τους υπόλοιπους, το ΛΑΟΣ, με την αρνητική ψήφο του Γ. Καρατζαφέρη στην απόσυρση της Οδηγίας, έδειξε ότι υπηρετεί την πλουτοκρατία, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΝ δεν ήταν στην αίθουσα και προχώρησε μετά σε δήλωση διόρθωσης ψήφου, σημειώνοντας ότι προτιθόταν να υπερψηφίσει την απόρριψη της έκθεσης. Σε δηλώσεις του αργότερα έκανε λόγο για «λάιτ Μπολκεστάιν», παίρνοντας και αυτός μερίδιο στην επιχείρηση εξωραϊσμού της οδηγίας, στον αποπροσανατολισμό και τον καθησυχασμό των εργαζομένων. Η ΝΔ, όχι μόνο ψήφισε υπέρ, αλλά έκανε λόγο και για μεγάλη επιτυχία, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ θα δημιουργήσει 2,5 εκ. θέσεις απασχόλησης! Μόνο το ΚΚΕ τήρησε συνεπή στάση από την αρχή μέχρι το τέλος, καταδικάζοντας και ζητώντας την απόσυρση της Οδηγίας.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ