Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ
Ετοιμάζει «γενικό ξεπούλημα» η κυβέρνηση

«

Γενικό ξεπούλημα» της δημόσιας γης, με δύο κινήσεις, από την αρχή του νέου χρόνου ετοιμάζει η κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο εμπορευματοποίησης της δημόσιας περιουσίας - αυτή τη φορά της ακίνητης - σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που πολλά από τα ακίνητα αυτά που βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου ή σε άλλες πόλεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να δώσουν «ανάσες» σε όφελος του λαού, στον οποίον, ουσιαστικά και τυπικά, ανήκουν. Ειδικότερα:

  • Οπως έχει γράψει ήδη ο «Ρ», το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο για την εξαγορά 3.000.000 στρεμμάτων καταπατημένων εκτάσεων από τους ίδιους τους καταπατητές και μάλιστα με ...δόσεις και ...εκπτώσεις! Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
  • Ταυτόχρονα - και με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων - ετοιμάζει σχέδιο για την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση πολλών εκτάσεων - «φιλέτων» που ανήκουν σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις σε ιδιώτες, κατά τα πρότυπα του ξεπουλήματος που εγκαινίασε πριν από λίγα χρόνια (επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ακόμη) η εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ΕΤΑ ΑΕ).

Σύμφωνα με non paper που αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο, 11 Νοέμβρη, πρωινή εφημερίδα, για το σκοπό αυτό, πρόκειται να συσταθεί ειδική διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ και των κατά περίπτωση υπουργείων, στα οποία ανήκει η εποπτεία των διαφόρων οργανισμών με ακίνητη περιουσία.


Πρώτη δουλιά της Επιτροπής αυτής θα είναι η συγκρότηση ενός συστήματος πληροφοριών, όπου θα καταγραφούν τα διαθέσιμα προς πώληση - ή άλλου είδους «αξιοποίηση», όπως μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) - ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι τέτοια ακίνητα διαθέτουν τα ΕΤΑ ΑΕ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η ΑΓΡΟΓΗ, ο ΟΣΕ (μέσω ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ), η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ο ΟΑΣΑ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ - πρώην ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ), αλλά και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απευθείας, όπως τα στρατόπεδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις που εκκενώθηκαν. Σε δεύτερο, μάλιστα, στάδιο, «στο σφυρί» θα βγουν εκτάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσες βέβαια δεν προλάβουν στο μεταξύ οι «τοπικοί άρχοντες» να ξεπουλήσουν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ...

Στόχος, επίσης, της ίδιας διυπουργικής επιτροπής θα είναι η διαφήμιση του μεγάλου αυτού ξεπουλήματος ακόμη και στο εξωτερικό για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Επίσης, η Επιτροπή θα έχει το συντονισμό για την απλοποίηση της νομοθεσίας και για την άρση των νομοθετικών εμποδίων που μπορούν να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το «μεγάλο ξεπούλημα». Προς αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί τόσο το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και που σηματοδοτεί χωροθετήσεις επί παραγγελία από το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τις παραλίες του υπουργείου Οικονομίας που θέτει προδιαγραφές για κάθε είδους δραστηριότητες «πάνω στο κύμα»!..



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τη μετατρέπουν σε «φιλέτα» κερδοσκοπίας του κεφαλαίου(2011-02-20 00:00:00.0)
Στα χέρια ιδιωτών(2009-05-30 00:00:00.0)
Ξεκινά η μαζική εκποίηση(2006-01-26 00:00:00.0)
Κάνει τον ανήξερο η ΕΤΑ(2004-03-03 00:00:00.0)
Ξεπουλήματα και ψέματα(2003-07-18 00:00:00.0)
Ο ΕΟΤ δίνει τις πλαζ σε ιδιώτες(2001-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ