Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Οι άστεγοι «πλήρωσαν» τη μετεκλογική ένταση...

Τα παιδιά έχουν κρυφτεί για να γλιτώσουν από τις αντιμαχόμενες ομάδες

Associated Press

Τα παιδιά έχουν κρυφτεί για να γλιτώσουν από τις αντιμαχόμενες ομάδες
ΚΙΝΣΑΣΑ.- Αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, συνέλαβαν χτες εκατοντάδες άστεγους (μεταξύ των οποίων 87 εφήβους και 15 γυναικόπαιδα), θεωρώντας τους «υπεύθυνους» για τις προχτεσινές ανταλλαγές πυρών μεταξύ υποστηριχτών του μεταβατικού προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα και του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για το ίδιο αξίωμα Ζαν Πιερ Μπεμπά, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών πολιτών και ενός στρατιώτη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντένις Καλούμε, δήλωσε ότι οι 337 άστεγοι που οδηγήθηκαν στα κρατητήρια περιοχής εκτός πρωτεύουσας για «κοινωνικό σωφρονισμό»(!), προκάλεσαν τη βία «διαταράσσοντας την ειρήνη». Ωστόσο, σύμφωνα με κυανόκρανους του ΟΗΕ που κατέστειλαν τα επεισόδια μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, στα επεισόδια συμμετείχαν ως επί το πλείστον ένοπλοι και όχι άστεγοι...

Τα προχτεσινά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την κατοικία και τον τηλεοπτικό σταθμό του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές, Ζ. Π. Μπεμπά. Λίγες ώρες πριν, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της καταμέτρησης αδιευκρίνιστου ποσοστού ψηφοδελτίων από την κογκολέζικη Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Οκτώβρη ο Τζ. Καμπίλα προηγείται με 60%, έναντι 40% που φέρεται να παίρνει ο αντίπαλός του Ζ. Π. Μπεμπά.

Στο μεταξύ, χτες, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ΕΕ σχεδιάζει να αποσύρει «εγκαίρως» τους 1.200 στρατιώτες της από τη ΛΔ Κονγκό παρά την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η 19η Νοέμβρη, οπότε αναμένεται η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ