Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η «δημοκρατία» της μειοψηφίας

47 εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά τις διακηρύξεις ότι «υπήρξε σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές» των ΗΠΑ, το ποσοστό συμμετοχής στις 7 Νοέμβρη, με βάση στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, μόλις ξεπέρασε το 40% σε σύγκριση με το 39,1% που είχε ψηφίσει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2002. Και αυτό το ποσοστό είναι βάσει των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς είναι γνωστό ότι η εγγραφή είναι μία σύνθετη και αποτρεπτική διαδικασία... Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων που αναφέρουν ότι 47 εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν είχαν «δικαίωμα» να ψηφίσουν.

Μετά τις εκλογές που οδήγησαν στην ήττα τους Ρεπουμπλικάνους, δημοσκοπήσεις καταγράφουν τα συνεχώς συρρικνούμενα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπους. Μόλις 31%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του περιοδικού «Newsweek».

Και απ' ό,τι φαίνεται το «χαρτί» των νικητών Δημοκρατικών να υπόσχονται, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, πιάνει στους Αμερικανούς. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι παρά τις επιμέρους ανησυχίες εγκρίνουν τις νομοθετικές προτεραιότητες που θέτουν οι Δημοκρατικοί, όπως την πρόταση σχετικά με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων για τους συνταξιούχους (εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης, 92%). Επίσης, σε ποσοστό 89% στηρίζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και ανάλογο ποσοστό ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των συμβολαίων που υπέγραψε η κυβέρνηση Μπους στο Ιράκ. Φυσικά, το δικομματικό σύστημα δεν μπορεί να φέρει καμιά ουσιαστική αλλαγή ούτε στη ζωή των εργαζομένων ούτε και να αλλάξει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του κεφαλαίου των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ