Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
Το αδιέξοδο και η διαπάλη συνεχίζονται

ΟΑΧΑΚΑ.--

Κατηγορηματικά απέρριψε το Συνέδριο της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» την παράταση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ στον κυβερνήτη της Οαχάκα Ουλίσες Ρουίς «να αποδείξει αν κυβερνά, αλλιώς να φύγει», χωρίς φυσικά να υπάρχει και ημερομηνία αποχώρησης των κατασταλτικών ομοσπονδιακών δυνάμεων που έχουν εισβάλει από τις 29 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου του ΑΡΡΟ, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Νοέμβρη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δίνει χρόνο στον Ρουίς για το βρώμικο έργο του, καθώς δε δύναται να κυβερνήσει και η κατάσταση επιδεινώνεται. Και κατήγγειλαν ότι η δράση των παραστρατιωτικών ομάδων και των προβοκατόρων έχει ενταθεί.

Πάντως, δεν υπήρξε συναίνεση όσον αφορά το σχέδιο δράσης του ΑΡΡΟ όσον αφορά τις συνομιλίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» υπάρχουν δύο τάσεις, σχεδόν ισοδύναμες: α) ειρηνικός δρόμος β) ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων και της δράσης. Ετσι το συνέδριο του ΑΡΡΟ έκλεισε χωρίς να ανακοινωθεί διακήρυξη αρχών ή πρόγραμμα δράσης. Συμφωνήθηκε ωστόσο να υπάρξει μεγάλη πορεία προς την πρωτεύουσα - θα ξεκινήσει από 7 διαφορετικά σημεία της Οαχάκα - στις 20 Νοέμβρη ώστε να διαδηλώσει κατά της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Φελίπε Καλντερόν, την 1η Δεκέμβρη. Επίσης υπήρξε συμφωνία ότι το ΑΡΡΟ δεν πρέπει να μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ