Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Ιστορία μάς δίνει ένα μέγα μάθημα

"Πολλά τα δεινά", μπορούμε, να πούμε, αναφερόμενοι στο χορικό του Σοφοκλή, στην "Αντιγόνη". "Πολλά τα δεινά", στο σημερινό κόσμο, "κι ουδέν δεινότερον" των όσων συμβαίνουν αυτό τον καιρό στη Ρωσία!

Στη μεγάλη χώρα, μ' ένα λαό, που γνωρίσαμε, που τον γνώρισε όλη η ανθρωπότητα, σε περιόδους μεγάλων επιτεύξεών του, πάσης φύσεως και σε ώρες μεγάλης αγωνιστικής του έξαρσης, εισέβαλε ο καπιταλισμός. Και πώς εισέβαλε; Με ό,τι το πιο αισχρό, το πιο φαύλο, το πιο βάρβαρο, μ' ένα λόγο, με ό,τι το πιο αντιανθρώπινο περιέχει, σαν σύστημα.

Σαστίζει ο νους του απλού ανθρώπου, για να μην πω ότι κόβεται η αναπνοή του, όταν διαβάζει, όσα συνέβησαν και συμβαίνουν, σ' αυτήν τη χώρα. Εκεί, που δεν υπήρχε ατομική ιδιοκτησία, παράγοντες, που ανήκουν στη μαφιόζικη κλίκα, που κυβερνά, ή που συνδέονται μαζί της, ιδιοποιήθηκαν τεράστιες εκτάσεις γης ή πούλησαν τα προϊόντα της περιοχής τους. Διευθύνοντες κρατικά εργοστάσια πούλησαν τρένα ολόκληρα, φορτωμένα πολεμοφόδια, όπλα, ως και άρματα μάχης και πυραύλους!

Το όργιο του παράνομου, ανήθικου, βρώμικου πλουτισμού δε γνώρισε, ούτε γνωρίζει όρια. Ο δήμαρχος της Μόσχας ιδιοποιήθηκε χιλιάδες διαμερίσματα και δημόσια κτίρια της πόλης. Αλλοι επέπεσαν στις τράπεζες. Αλλοι στα μέσα ενημέρωσης, για πλουτισμό τους και για επικράτησή τους, στον ανταγωνισμό με τους ομοίους τους.

Διαβάζω σε άρθρο αθηναϊκής εφημερίδας: "Στη Γιελτσινική Ρωσία, έγινε το μεγαλύτερο πλιάτσικο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Για ν' αποκτήσουμε μια εικόνα, οι Μπορίς Γιέλτσιν και Μπορίς Μπερεζόφσκι κατηγορούνται ότι έβγαλαν στο εξωτερικό αμύθητα πλούτη, δισεκατομμύρια δολαρίων".

Ετσι, φθάνουμε στο αποκορύφωμα της κατάπτωσης, στην οποία περιέπεσε η άλλοτε μεγάλη Ρωσία. Βλέπουμε την κλίκα Γιέλτσιν και Σία, να εξάγει τα αμύθητα και βρώμικα πλούτη της στην καπιταλιστική Δύση, για να τα "ξεπλύνει". Οπως οι μαφίες. Το ξέπλυμα γίνεται κυρίως στις τράπεζες της Αμερικής. Στην κοιτίδα του καπιταλισμού. Ωραία!..

Πού αλλού, μπορούσε, να γίνει πιο αποτελεσματικά αυτό το "πλύσιμο"; Ομως, μερικοί παράγοντες της Αμερικής ενοχλήθηκαν. "Δεν έπρεπε, λένε, ν' αναμειχθούν οι τράπεζές μας σ' αυτή τη ρώσικη βρωμιά". Και προσθέτουν: "Εμείς ανατρέψαμε το πρώην καθεστώς της Ρωσίας κι επιβάλαμε σ' αυτή τη χώρα το σύστημά μας. Τώρα ο κόσμος, όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά της υφηλίου, θα πει: Ωστε αυτό είναι, κύριοι της άρχουσας σήμερα τάξης, το σύστημά σας; Να το χαίρεστε"!

Ας σταθούμε εδώ. Σ' αυτό το σημείο, μας δίνει η Ιστορία ένα συγκλονιστικό μάθημα. Εκεί, στην πρώην σοβιετική Ρωσία, όπου δεν υπήρχαν άνεργοι, δεν υπήρχαν άστεγοι, δεν υπήρχαν ανασφάλιστοι, δεν υπήρχαν απαίδευτοι, εισόρμησε ο καπιταλισμός, για να φέρει την ανεργία, την ανασφάλεια, την εξαθλίωση των μαζών, την εγκληματικότητα και τη διαφθορά.

Για ιδές καιρό, που διάλεξε - και χώρο - η Ιστορία, για να μας δείξει, σ' ένα τεράστιο ταμπλό, την αντιπαράθεση των δυο συστημάτων! Οποιοι έχουν μάτια, ας βλέπουν, και αυτιά, ας ακούνε, τι σημαίνουν και τι προοιωνίζονται όλ' αυτά τα συγκλονιστικά, που συνθέτουν μια εικόνα, η οποία φθάνει ή και υπερβαίνει το ύψος της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας!

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...(2000-01-06 00:00:00.0)
Κινήσεις εντυπωσιασμού από τον Γιέλτσιν(1999-05-22 00:00:00.0)
Ενταλμα σύλληψης κατά του Μ. Μπερεζόφσκι(1999-04-07 00:00:00.0)
Ζητά την παραίτηση Γιέλτσιν(1996-09-28 00:00:00.0)
Οξυνση και πολλά ερωτηματικά(1996-01-30 00:00:00.0)
Η ώρα των εκκαθαρίσεων(1995-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ