Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΒΑΛΑΣΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Ανάλγητοι και απαίδευτοι

- Επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου συμβαίνει και αυτό; Κλείνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας;

- Η ύπαρξη, η λειτουργία και ο ίδιος ο θεσμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας είναι ένα θέμα οδυνηρό για όλους όσοι έχουν κάποια σχέση αγάπης με τον πολιτισμό, είτε αυτοί συγκαταλέγονται στους υπεύθυνους ή στους ειδικούς, είτε απλά ανήκουν στη γενική χορεία των αναγνωστών και θαμώνων - "χρηστών" των βιβλιοθηκών.

Αυτή τη στιγμή, συντελείται μια τεράστια καταστροφή, που θα καταγραφεί στην ιστορία. Ως ολέθρια συνέπεια του σεισμού, αλλά και της αναλγησίας, της απρονοησίας και της απαιδευσίας όλων αυτών που έχουν την ευθύνη των αποφάσεων, ολοκληρώνεται η διάλυση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία, μερικά απ' αυτά σπάνια και πολύτιμα, καθώς και η σημαντικότερη συλλογή εφημερίδων και περιοδικών της Ελλάδας, συσκευάζονται σε κούτες από εργάτες συνεργείου μεταφορών, χωρίς να καταγράφεται το περιεχόμενο του δέματος. Και αποστέλλονται, μαζί με τα ωραιότατα ξύλινα έπιπλα, βιτρίνες, βιβλιοθήκες να αποθηκευτούν σε μια αποθήκη του Δήμου στο ρέμα της Χελιδονούς! Και αυτό, με πρόσχημα το γεγονός ότι η αίθουσα που φιλοξενούσε τη Βιβλιοθήκη, στο δημαρχιακό μέγαρο της οδού Αθηνάς, καταπονήθηκε από το σεισμό και είναι επικίνδυνο να στεγάζεται εκεί η Βιβλιοθήκη.

- Δεν αντιταχθήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα σχέδια της δημοτικής αρχής;

- Οταν επισημάναμε την πράξη και τον κίνδυνο, στο έκτακτο ΔΣ της Δευτέρας στις 13 Σεπτέμβρη, έγινε η παρατήρηση ότι το ΔΣ αποδέχτηκε αυτή τη μεταφορά στη συνεδρίασή του (που αναβλήθηκε, ενόψει της κρισιμότητας των ημερών και δεν ψήφισε τίποτα) της Πέμπτης 9ης Σεπτέμβρη. Αυτό είναι ανακριβές. Ο Δ. Αβραμόπουλος, στο κλείσιμο εκείνης της συνεδρίασης, μας πληροφόρησε ότι η Βιβλιοθήκη θα πρέπει, επειδή υπάρχουν ρωγμές στο κτίριο, να μεταφερθεί στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου. Και όταν ακούστηκαν οι εύλογες ερωτήσεις μας "πού δηλαδή;", μας απάντησε, εκεί που σήμερα στεγάζονται οι υπηρεσίες Δημοτολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα αργότερα και ότι δεν είναι της παρούσης.

- Και τώρα τα βιβλία "πακετάρονται" και καταχωνιάζονται σε μια αποθήκη.

- Ετσι ακριβώς. Ολες οι πρωτεύουσες κρατών και νομών του κόσμου περηφανεύονται να επιδεικνύουν τα παραδοσιακά ή τα μοντέρνα κτίρια της Δημοτικής τους Βιβλιοθήκης, σε κεντρικές πλατείες ή σε εξαίρετα πάρκα. Μόνον η Αθήνα περιφέρει τον πλούτο του λαμπρού πνεύματός της από τη μια αποθήκη στην άλλη, καταδιώκει και εκδιώκει τη σοφία. Δημιουργεί προβλήματα, τα οποία οδηγούν, τελικά, στον αφανισμό των βιβλίων.

- Τώρα τι πρέπει να γίνει;

- Μετά τις πιέσεις μας, ο πρόεδρος του ΔΣ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα σε προσεχή συνεδρίαση. Εμείς, που ασχολούμαστε με την κατάσταση στις δημοτικές βιβλιοθήκες του Δήμου εδώ και καιρό, σκοπεύουμε να μη σταματήσουμε τον αγώνα μας και να ζητήσουμε από τη δημοτική αρχή: Να δεσμευτεί με χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, που πρέπει να ανοίξει. Να μας ενημερώσει για το χώρο, όπου έχει αποφασίσει να τη στεγάσει. Να μας απαντήσει, γιατί δε μεταφέρθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη στο χώρο που είχε από το καλοκαίρι του '98 οριστεί. Δηλαδή, στην "κίτρινη βαρέλα" στο Γκάζι.

Θα συνεχίσουμε τις έρευνες για τις πράξεις και τις παραλείψεις, που οδήγησαν την ιστορική βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων στη σημερινή εξαθλίωση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να ανοίξει αυτή η λαϊκή βιβλιοθήκη, έστω και αν χρειαστεί να το κάνουμε σε μια σκηνή, στην άνυδρη πλατεία, απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ