Τρίτη 30 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Οξυνση και πολλά ερωτηματικά

Ο πόλεμος στην Τσετσενία αποτελεί για ορισμένους μέσο πλουτισμού και για άλλους ένα επιπλέον ατού στο πολιτικό παιχνίδι

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη στο Βόρειο Καύκασο. Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, Γιούρι Σκουράτοφ, βρίσκεται στην Τσετσενία με σκοπό να καθορίσει τις κύριες κατευθύνσεις της δουλιάς των εισαγγελικών οργάνων. Πρώτο, λήψη μέτρων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Τζοχάρ Ντουντάγεφ, και δεύτερο, διερεύνηση για την "εξαφάνιση πολλών εκατομμυρίων" ρουβλιών, τα οποία είχαν χορηγηθεί για την ανόρθωση της καταστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της Τσετσενίας. Δεν ανακοινώθηκε το ακριβές ποσό των χρημάτων αυτών. Είναι, όμως, πολύ αμφίβολο αν θα εφαρμοστούν οι οδηγίες του γενικού εισαγγελέα. Διότι δεν είναι τυχαίο που με τον Ντουντάγεφ, για τον οποίο εδώ και ένα χρόνο ισχύει εντολή για τη σύλληψή του, συναντώνται και δημοσιογράφοι και βουλευτές και άλλοι, εκτός, φυσικά, από στελέχη των νομοτελεστικών οργάνων και μαχητές των ειδικών δυνάμεων. Η Τσετσενία έχει μετατραπεί σε "μαύρη τρύπα", η οποία "ρουφάει" τεράστια ποσά χρημάτων από τον προϋπολογισμό. Είναι σαφές ότι πολλές προσωπικές περιουσίες εκατομμυρίων όχι μόνο στην Τσετσενία, αλλά και στη Μόσχα, δημιουργήθηκαν με αυτά τα κρατικά χρήματα. Ο Σκουράτοφ εξέφρασε την αρνητική του στάση για το χαμηλό επίπεδο αποκάλυψης των εγκλημάτων στο έδαφος της Τσετσενίας, που είναι λίγο πιο πάνω του 2%, ενώ το 1995 έχασαν τη ζωή τους για λόγους, που δε συνδέονται με τον πόλεμο, 629 άτομα. Ο πόλεμος στην Τσετσενία συνεχίζεται, αν και όλο και περισσότεροι πολίτες της Ρωσίας απαιτούν να σταματήσει. Κάθε μέρα χάνονται ανθρώπινες ζωές. Στις 29 Γενάρη ο κυβερνήτης της περιοχής Νίζνι - Νόβγκοροντ, Μορίς Νεμτσόφ, κατά τη συνάντησή του με τον Μπορίς Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο, του παρέδωσε ένα έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι στα αρχεία της περιοχής έχουν "κατατεθεί για αιώνια φύλαξη" 1.000.000 υπογραφές κατοίκων της περιοχής σε έκκληση προς τον Γιέλτσιν να τεθεί τέρμα στον πόλεμο στην Τσετσενία. Στη Ρωσία, όμως, γνωρίζουν καλά ότι η γνώμη των πολιτών δεν επηρέασε ούτε μια φορά τις πράξεις του Γιέλτσιν. Υπάρχει κάθε λόγος να θεωρούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και τούτη τη φορά. Διότι ο πόλεμος στην Τσετσενία αποτελεί για ορισμένους μέσο πλουτισμού, για άλλους, επιπλέον, και ένα ατού στο πολιτικό παιχνίδι.

Από την άλλη μεριά, οι πολίτες της Ρωσίας θέτουν το ερώτημα: "Και πού θα βρει ο Γιέλτσιν 16,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, τα οποία, σύμφωνα με τελευταίο διάταγμά του, θα χορηγηθούν για την ανόρθωση της οικονομίας στην Τσετσενία το 1996;" Ρωτούν, γιατί το προσφιλές τροπάρι των "μεταρρυθμιστών" είναι ότι "το κράτος δεν έχει χρήματα", όταν πρόκειται για μισθούς, συντάξεις, παιδεία κλπ. Οπως φαίνεται, όμως, και τα χρήματα αυτά δεν πάνε στον προορισμό τους, αλλά θα γεμίσουν τις τσέπες των "Νεορώσων", κλεφτών όλων των χρωμάτων, δέρματος και εθνικοτήτων.

Στο μεταξύ, οι Τσετσένοι αυτονομιστές του Σαλμάν Ραντούγεφ, που κρατούν ομήρους 17 Ρώσους αστυνομικούς, ανακοίνωσαν χτες ότι θα τους ανταλλάξουν με δικούς τους άνδρες, που αιχμαλωτίστηκαν στο χωριό Περβομάισκαγια. Ο εκπρόσωπος των Τσετσένων, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ότι οι Τσετσένοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των ομήρων, εφόσον οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να δεχτούν μια γενική ανταλλαγή αιχμαλώτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ