Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η ώρα των εκκαθαρίσεων

Aπαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους οι υφυπουργοί Αμυνας, στρατηγοί Ματβέι Μπουρλακόφ και Γκεόργκι Κοντράτιεφ και έπεται συνέχεια...

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ενώ πλησιάζουν προς το τέλος οι εχθροπραξίες, τουλάχιστον στην περιοχή της τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνι, φαίνεται πως δρομολογούνται οι αλλαγές στο υπουργείο Αμυνας, για τις οποίες εδώ και καιρό κάνουν λόγο αρκετά ρωσικά ΜΜΕ. Ετσι, πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αλμά Ατά, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος κορυφής της ΚΑΚ, ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, με το οποίο απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους (χωρίς να αναφέρονται οι λόγοι) τους υφυπουργούς Αμυνας στρατηγούς Ματβέι Μπουρλακόφ και Γκεόργκι Κοντράτιεφ. Σημειώνουμε ότι ο Κοντράτιεφ ήταν αντίθετος με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία. Ο δε Μπουρλακόφ, πρώην διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στη Γερμανία που θεωρείται προσκείμενος στον υπουργό Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο χρόνο λόγω των κατηγοριών για διαφθορά στη ρωσική στρατιά της Γερμανίας. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν, την προηγούμενη βδομάδα, αποκαλύφτηκε η ύπαρξη μεγάλου λογαριασμού (πάνω από 20.000.000 δολάρια) του υπουργείου Αμυνας σε γερμανική τράπεζα.

Στο μεταξύ, οι εφημερίδες "Ιζβέστια" και "Σεβόντνια" θεωρούν σίγουρη και την απομάκρυνση του Γκρατσόφ, στον οποίο θα φορτωθούν τόσο οι τεράστιες απώλειες του στρατού στην Τσετσενία (μέχρι τις 8 Φλεβάρη, 1.020 άτομα), όσο και η διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια του ενόπλων δυνάμεων. Αναφέρονται και οι πιθανοί αντικαταστάτες του Γκρατσόφ, που μπορεί να επιλέξει ο Γιέλτσιν: οι στρατηγοί Α. Νικολάγεφ, διοικητής των μεθοριακών δυνάμεων, Μπορίς Γκρόμοφ, υφυπουργός Αμυνας, Α. Κοκόσιν, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και Α. Λέμπεντ, διοικητής της 14ης στρατιάς στην Υπερδνειστερία.

Ο ίδιος, πάντως, ο Γκρατσόφ πέταξε χτες το μπαλάκι στον Γιέλτσιν. Στην Αλμά Ατά, δήλωσε πως η φιλολογία ενάντια στο όνομά του κινείται από εκείνους τους κύκλους που θέλουν να ανατρέψουν τον Μπορίς Γιέλτσιν και πως ο ίδιος είναι το εμπόδιο σ' αυτά τα σχέδια, γι' αυτό και βρίσκεται στο στόχαστρο αυτών των κύκλων. Από τη μεριά του, ο Γιέλτσιν δε φαίνεται να βιάζεται ούτε να αλλάξει τον Γκρατσόφ, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Σεβόντνια", "γιατί δεν αλλάζουν τα άλογα στη μέση του δρόμου", αλλά ούτε και βιάζεται να υπερασπιστεί τον "καλύτερο υπουργό Αμυνας", όπως τον χαρακτήριζε πριν μερικούς μήνες.

Στην ίδια την Τσετσενία, οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Γκρόζνι. Ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μασκάντοφ δήλωσε ότι η πτώση της πόλης δε σημαίνει ήττα ή το τέλος του πολέμου ενάντια στη Ρωσία. "Μπορούμε να μαχόμαστε στα βουνά για 12 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στο χωριό Τσετσέν - Αούλ, 6 χιλιόμετρα νότια του Γκρόζνι. Ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι η κατάσταση στην Τσετσενία "εξελίσσεται ομαλά" και ότι ο ρωσικός στρατός δεν αναμειγνύεται πλέον στις συγκρούσεις και ασχολείται με την ανοικοδόμηση της ερειπωμένης πρωτεύουσας Γκρόζνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εύθραυστη εκεχειρία(1996-08-24 00:00:00.0)
Προεκλογικοί εντυπωσιασμοί του Γιέλτσιν(1996-05-29 00:00:00.0)
"Ελεγχος και εκκαθάριση" από το στρατό(1996-02-22 00:00:00.0)
Η Τσετσενία πάντα στο επίκεντρο(1995-02-25 00:00:00.0)
Νέα ντοκουμέντα ενοποίησης(1995-02-11 00:00:00.0)
Δυναμώνουν οι επικρίσεις ενάντια στην πολιτική Γιέλτσιν στην Τσετσενία(1995-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ