Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συναντήσεις, νέα αδιέξοδα, νέα μέτρα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ . -

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν, χτες το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές των 2 ηγετών στις μεταξύ τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να αναβληθεί και η προγραμματισμένη, για μετά το τέλος της συνάντησης, κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ, παρευρέθηκαν ο Αμπέντ Ράμπο, αρμόδιος της Παλαιστινιακής Αρχής για θέματα πολιτισμού, και ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος Γιόσι Σαρίντ. Ο Ράμπο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και έκανε λόγο για σοβαρή κρίση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Από την πλευρά του, ο Σαρίντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και μίλησε, μόνο, για μεγάλες διαφωνίες και δυσκολίες, ενώ αρνήθηκε να δεχτεί ότι υπάρχει κρίση.

Την ώρα, περίπου, που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος ηγέτης έβλεπαν τις συνομιλίες τους να ναυαγούν, ένταση δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ, όταν η ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική "τρόικα" (ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΕ Μανουέλ Μαρτίν, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Χανς Φον Πλαφιτς, συνοδευόμενοι από τον Ισπανό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Κάρλος Γουέστεντροπ), έφτασε στα κεντρικά γραφεία της ΟΑΠ. Οι Εβραίοι έποικοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ πραγματοποίησαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και, μάλιστα, κατέθεσαν αγωγή στο δικαστήριο, ζητώντας την απαγόρευση της συνάντησης με βάση το νόμο που απαγορεύει τις πολιτικές δραστηριότητες της Παλαιστινιακής Εξουσίας στην Ιερουσαλήμ. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε αυτήν την αγωγή και, έτσι, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, ηγετικό στέλεχος της ΟΑΠ, υποδέχτηκε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες στο λεγόμενο Οίκο της Ανατολής. Η "τρόικα" της ΕΕ θα συναντούσε, χτες το απόγευμα, τον Γιασέρ Αραφάτ στη Γάζα.

Και ενώ βόμβα εξερράγη, χτες τα ξημερώματα, κοντά στον ισραηλινό οικισμό Νετζαρίμ της Λωρίδας της Γάζας (χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές), ο Γιασέρ Αραφάτ, σε μια προσπάθεια να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της ειρηνευτικής συμφωνίας, έδωσε την Τετάρτη το βράδυ εντολή να ιδρυθεί Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Χασάν Αμπού Λιμπντέχ, γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Παλαιστινιακής Αρχής, το δικαστήριο αυτό θα έχει ως βασική του αρμοδιότητα όλες τις υποθέσεις εθνικής ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ