Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΚ
Μια σύνοδος μετά πολλών σκέψεων

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση).-

Οικονομικά, στρατιωτικά και οργανωτικά θέματα αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αλμά Ατά οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ. Στις συνομιλίες, συμμετέχουν οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Τα γεγονότα στην Τσετσενία θα απασχολήσουν τις συνομιλίες στη συνάντηση κορυφής. Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ έχει προτείνει τη σύναψη συμφώνου, το οποίο θα εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Στο μεταξύ, η χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Το Κρεμλίνο σταδιακά αλλάζει τη στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική", γράφει πως μια σειρά αιτίες ωθούν τη Ρωσία να δώσει μεγαλύτερο βάρος στις ενοποιητικές διαδικασίες στο έδαφος της ΚΑΚ. Αναφέρεται ιδιαίτερα η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζαχστάν στα τέλη Γενάρη. "Το Γενάρη, η Ρωσία έστειλε το σήμα για την ετοιμότητά της να περάσει από τη στρατηγική του απομονωτισμού στη στρατηγική της ενοποίησης. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό να αντιληφθούμε τι είδους επανένωση επιθυμεί η Ρωσία να υλοποιήσει", τονίζει η εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι δεν πρόκειται για μια ένωση, αλλά η Ρωσία "θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει την αντικειμενικά κυρίαρχη θέση της στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα, να υποτάξει τις οικονομίες και τα εθνικά νομίσματα των άλλων χωρών στο δικό της και να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύστημα άμυνας των συμμάχων της".

Τέλος, η εφημερίδα συμπεραίνει ότι στόχος της Ρωσίας στην πορεία επαναπροσέγγισης των Δημοκρατιών της ΚΑΚ, δεν είναι ούτε μια ρωσική, ούτε μια "σοβιετική" αυτοκρατορία, αλλά "μια αυτοκρατορία νέου τύπου, μια "βελούδινη" αυτοκρατορία, που θα βασίζεται στη νομισματοοικονομική και στρατιωτική εξάρτηση των μετασοβιετικών Δημοκρατιών από τη Ρωσία, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική ηγεμονία της Ρωσίας στη μετασοβιετική περίοδο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ