Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ο θησαυρός του Λαυρίου

Στην ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ "Λαύριο - θησαυρός - χθόνος". Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία των μεταλλείων από την αρχαιότητα έως τις αρχές του αιώνα και μέχρι το βιομηχανικό πάρκο που διαμορφώθηκε πάνω στα ερείπια του βιομηχανικού συγκροτήματος της γαλλικής εταιρίας. Τα γυρίσματα έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής, εκεί όπου σήμερα υπάρχουν τα αρχαία πλυντήρια των μεταλλωρύχων και στις εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρίας. Αναφορά επίσης γίνεται από την αρχαιολόγο και καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνα Τσαϊμου, στον τρόπο εξόρυξης και στις συνθήκες διαβίωσης των Αθηναίων ιδιοκτητών μεταλλείων, αλλά και στους δούλους που εργάζονταν στις στοές. Η επιμέλεια της εκπομπής είναι του Κώστα Χριστοφιλόπουλου και του Δημήτρη Πανταζόπουλου και η σκηνοθετική επιμέλεια του Πάνου Κυπαρίσση. (Κυριακή ΝΕΤ 18.15)

Βλάσης Κανιάρης

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση έργων του Βλάση Κανιάρη στην Εθνική Πινακοθήκη, η ΝΕΤ παρουσιάζει ένα πορτρέτο του γνωστού καλλιτέχνη. Η αναδρομική έκθεση ήταν αφορμή για μια αναδρομή στην καλλιτεχνική δημιουργία του Βλάση Κανιάρη. Του καλλιτέχνη που ανήκει στη γενιά εκείνη των Ελλήνων, η οποία πειραματίστηκε στο εξωτερικό στη δεκαετία του 1960, μέσα από διάφορα πρωτοποριακά κινήματα. Ο ίδιος πολύ γρήγορα ανέπτυξε την προσωπική του "διάλεκτο" για τις εγκαταστάσεις του, τις γλυπτικές του σκηνοθεσίες, τις μεικτές του τεχνικές, αλλά και την ειρωνεία που πηγάζει μέσα από τις μορφές των έργων του. Στην εκπομπή για τον Βλάση Κανιάρη, μιλούν η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφετσή, ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Πιερ Ριστανί, ο Μάνος Παυλίδης από την γκαλερί "Δεσμός", η καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας Λίλα Μαραγκού και η Μαρία Κανιάρη. Η σκηνοθεσία είναι της Μάχης Λιδωρικιώτη. (Δευτέρα ΝΕΤ 23.00)

Οι Μικρασιάτες θυμούνται

Η ανάμνηση της Μικρασιατικής πατρίδας και του ξεριζωμού καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ "Παιδιά είμαστε τότε...". Τις αναμνήσεις τους ξετυλίγουν οι τελευταίοι επιζώντες πρόσφυγες. Το ντοκιμαντέρ εστιάζεται στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας των ανθρώπων που βρίσκονται πλέον στο τέλος της ζωής τους. Η εκπομπή στηρίζεται σε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από 96 συνεντεύξεις προσφύγων της πρώτης γενιάς. Τα θέματα που αναπτύσσονται είναι η ζωή τους την περίοδο 1912 - 1919, οι σχέσεις τους με τους Τούρκους συντοπίτες τους, η φυγή τους και τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Η Ολια Λαζαρίδου στο ρόλο της αφηγήτριας παρουσιάζει και συνδέει μεταξύ τους τις μαρτυρίες. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Πλούταρχου Καϊτατζή, η μουσική του Γιώργου Μουλουδάκη και η παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. (Τρίτη ΕΤ 1 19.00)


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ