Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ (12/9)

Ο Βύρωνας για τους σεισμοπαθείς

Οπως είναι φυσικό ο καταστροφικός σεισμός που βύθισε στο πένθος τη χώρα μας έπληξε και τα πολιτιστικά δρώμενα των ημερών, καθώς πολλές είναι οι αναβολές και ματαιώσεις εκδηλώσεων, που είχαν προγραμματιστεί.

Στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη", το "12ο Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα" ολοκληρώνει, αναγκαστικά, αυτή τη βδομάδα, τη φετινή διαδρομή του. Αναμορφώνοντας το πρόγραμμά του, θα φιλοξενήσει ακόμη τέσσερις εκδηλώσεις, τα έσοδα από τις οποίες θα διατεθούν για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Αθήνας.

Αύριο (9μμ), στο πλαίσιο του κύκλου "Νεολαία" θα δώσουν συναυλία οι Διονύσης Τσακνής - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.Συμμετέχει η Μαρίνα Σκιαδαρέση.Το δημοφιλές "δίδυμο" θα παρουσιάσει τη δική του εναλλακτική πρόταση, με μια αξιόλογη μουσική παράσταση. Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν παλιότερα και αγαπημένα τραγούδια τους, καθώς και ολοκαίνουριες συνθέσεις τους από τους δίσκους τους "Με την πλάτη στον τοίχο" του Δ. Τσακνή και "Ετσι δραπετεύω από τις παρέες" του Λ. Μαχαιρίτσα.

  • Την Πέμπτη (16/9) θα δώσουν συναυλία η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά,δυο αξιόλογες γυναικείες φωνές, που έχουν ενώσει σε μια μουσική παράσταση ηχοχρώματα και συναισθήματα.
Αυλαία με θέατρο

Την Τετάρτη (15/9) στο πλαίσιο του κύκλου "Αρχαίου Δράματος", στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα, θα παρουσιαστούν από το Εθνικό Θέατρο οι "Πέρσες" του Αισχύλου,σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,μετάφραση Πάνου Μουλά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αγγελικής Στελάτου.Τη μουσική έρευνα - σύνθεση και φωνητική αγωγή υπογράφει ο Σπύρος Σακκάς.Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Κανέλλος κ. ά. Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνιο ντι Αντζελο (φλάουτο), Ηρακλής Βαβάτσικας (μπαγιά - ακορντεόν). Οι "Πέρσες" θεωρούνται ως το αρχαιότερο, από τα σωζόμενα, έργο του Αισχύλου. Παίχτηκε το 472, οκτώ χρόνια μετά την καταστροφή των Περσών στη Σαλαμίνα. Η νίκη των Αθηναίων τους έδωσε από τη μια τη θριαμβική πεποίθηση, αλλά από την άλλη τη νίκη αυτή τη βίωσαν σαν σύμπραξη και έργο των Θεών.

  • Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βύρωνα θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή (19/9) με τη δεύτερη πρόταση του Εθνικού Θεάτρου,τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη, που ανεβαίνουν σε μετάφραση Αλέξη Σολωμού,σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ,μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου,χορογραφία Κώστα Τσιάνου, Ελενας Γεροδήμου.Ερμηνεύουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τρύφων Παπουτσής, Τάσος Παλατζίδης κ. ά.

Οι "Ορνιθες" διδάχτηκαν το 414 π. Χ., καθώς οι τότε συνθήκες όξυναν την ανάγκη φυγής στην ουτοπία της "Νεφελοκοκκυγίας". Στηρίζονται στην πανανθρώπινη επιθυμία για κοινωνία δίκαιη και ελεύθερη, που δεν παύει όμως ποτέ να είναι επιδιωκόμενη.

Νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν

Από τις 15 του Σεπτέμβρη (8μμ), 22 νέοι Χαλανδραίοι εικαστικοί παρουσιάζουν στην γκαλερί "Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι) και στην γκαλερί "ARTIBUS" (Αριστοφάνους 36β, Χαλάνδρι), την εικαστική δουλιά τους. Η έκθεση πραγματοποιείται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Χαλανδρίου και συμμετέχουν οι: Κ. Αναγνωστόπουλος, Ν. Βλάχος, Ευθ. Ευθυμιάδης, Γ. Κολαξή, Κλειώ και Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ν. Παπαδημητρίου, Τ. Παπαντωνόπουλος, Δ. Σαρασίτης, Ε. Σούστα, Ρ. Φύτιζα, Στ. Βιδάλη, Γ. Δεσύλλα, Ευαγ. Μαθιουδάκη, Ν. Μπίσυλλα, Αν. Μυριαγκός, Μ. Νυμφιάδη, Ελ. Πανονίδου, Β. Πολυμενάκου, Ελ. Ράμφος, Δ. Σκαλκώτος, Γ. Χατζηγεωργίου.Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 27/9.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ