Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χωρίς αντισεισμική προστασία πολλά κτίρια

Ανησυχία προκαλούν στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης τα τελευταία αλλεπάλληλα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην περιοχή μας και ιδιαίτερα οι προχθεσινές σεισμικές δονήσεις στο Β. Αιγαίο, καθώς στην πόλη υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός κτιρίων που είναι τραυματισμένα από το σεισμό του '78. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπαθών, μετά το σεισμό του '78 ελέχθηκαν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης 63.000 κτίρια. Από αυτά κρίθηκαν κατάλληλα προς οίκηση 46.500 κτίρια και βλαφθέντα - επισκευάσιμα 13.500, ενώ από την τελευταία αυτή κατηγορία τα 3.700 κτίρια είχαν κόκκινο, δηλαδή θεωρήθηκαν επικίνδυνα. Οπως δήλωσε, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Αικατερίνης, πολλά από αυτά που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, εν μια νυκτί χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμα.

Οι μηχανικοί του δημοσίου πιστεύουν ότι όχι μόνο τα κτίρια που έπαθαν ζημιές στο σεισμό του '78 αλλά και τα άλλα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια χρειάζονται συντήρηση, πράγμα όμως που δε γίνεται. Μάλιστα η Μ. Χριστίδου, πρόεδρος της ένωσης μηχανικών δημόσιων υπαλλήλων διπλωματούχων ανωτάτων σχολών, επισήμανε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν σοβαρά οι οικοδομές κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου μέχρι την οδό Εγνατίας, όπως και αυτές που βρίσκονται σε περιοχές όπου έγιναν προσχώσεις.

Οπως τονίζει στο "Ρ" ο Κ. Δρούτσας, πρόεδρος του ΙΝΚΑ και μέλος της δη μοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα", η πολιτεία παρέλειψε μετά την αποπεράτωση των κτιρίων που επισκευάστηκαν λόγω ζημιών που υπέστησαν στο σεισμό, να προχωρήσει σε επανέλεγχο καθώς και να εξετάσει αν υλοποιήθηκαν οι μελέτες. "Θα πρέπει να γίνει άμεσα αυτός ο επανέλεγχος και να δοθεί προτεραιότητα σ' εκείνα τα κτίσματα που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και στη συνέχεια επισκευάστηκαν", σημειώνει ο Κ. Δρούτσας.

Επίσης, όπως πιστεύει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Αικατερινάρης, καμία εδαφολογική μελέτη για ιδιωτικό κτίριο δεν έγινε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλλει την υποχρεωτική διενέργεια εδαφοτεχνικής μελέτης πριν από τη θεμελίωση ενός κτιρίου.

Στο μεταξύ μετά και τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς αποφάσισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος να δώσει εντολή για έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, μια διαδικασία που φυσικά θα έπρεπε να συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα κι όχι μόνο όταν γίνεται το κακό στη χώρα μας ή στη γειτονιά μας. Το ίδιο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος εντέλλει τους μηχανικούς των Υπηρεσιών του δήμου να καταγράψουν την υπάρχουσα κατάσταση δημοτικών σχολείων, γυμναστηρίων, παιδικών σταθμών κλπ. Ειδικότερα σε οικοδομές οι οποίες είχαν ανεγερθεί προ του '78 θα πρέπει να γίνει συσχετισμός με προηγούμενες αυτοψίες και στη συνέχεια να υποβληθούν εκθέσεις σε 10 μέρες. Επίσης την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο προκειμένου να τεθεί χρονοδιάγραμμα ελέγχου της στατικότητας των κτιρίων της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση ανάγκη για έργα αντισεισμικής προστασίας (2008-01-22 00:00:00.0)
Με «βήματα χελώνας» οι προσεισμικοί έλεγχοι (2008-01-22 00:00:00.0)
Χαριεντισμοί στη μονάδα των ιδιωτών (2004-02-06 00:00:00.0)
Σημαντικές οι ζημιές του προχτεσινού σεισμού (2003-06-11 00:00:00.0)
Διήμερο του ΟΑΣΠ για τους σεισμούς (2000-11-08 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο κατάλογος της καταστροφής (1999-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ