- Σήμα κινδύνου για την αποψίλωση του Λυκείου εξέπεμψαν χτες, πρώτη μέρα των επαναληπτικών εξετάσεων της Β Λυκείου, οι χιλιάδες μετεξεταστέοι μαθητές που δεν προσήλθαν καν για εξέταση. Ταυτόχρονα, με... - 1999-09-03 00:00:00.0"/> - Σήμα κινδύνου για την αποψίλωση του Λυκείου εξέπεμψαν χτες, πρώτη μέρα των επαναληπτικών εξετάσεων της Β Λυκείου, οι χιλιάδες μετεξεταστέοι μαθητές που δεν προσήλθαν καν για εξέταση. Ταυτόχρονα, με... - 1999-09-03 00:00:00.0" /> Διαρροή μαθητών και από τις επαναληπτικές εξετάσεις | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαρροή μαθητών και από τις επαναληπτικές εξετάσεις
  • Ως αποτέλεσμα της αποθάρρυνσης των μαθητών από τη συνέχιση των σπουδών τους ερμηνεύεται η αποχή του 20% περίπου των μετεξεταστέων
  • "Ιδιαίτερα ανησυχητικές" χαρακτηρίζει η ΟΛΜΕ τις συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η νέα χρονιά

Σήμα κινδύνου για την αποψίλωση του Λυκείου εξέπεμψαν χτες, πρώτη μέρα των επαναληπτικών εξετάσεων της Β Λυκείου, οι χιλιάδες μετεξεταστέοι μαθητές που δεν προσήλθαν καν για εξέταση. Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα ανησυχητικές" τις συνθήκες με τις οποίες ξεκινά η νέα χρονιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα Λύκεια της χώρας δε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία τους και με τα τμήματά τους συγκροτημένα πριν τις 5 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας χτες προσήλθε να εξεταστεί στη Χημεία μόνο το 82% των μετεξεταστέων. Οι υπόλοιποι προστίθενται στα θύματα του συστήματος, το οποίο αποθαρρύνει τα παιδιά από τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Λύκειο. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν το δρόμο της μισοκατάρτισης των ΤΕΕ, κάποιοι να επαναλάβουν την τάξη, κάποιοι να εγκαταλείψουν τελείως τη συνέχιση των σπουδών τους, όπως αναγκάζονται πλέον να κάνουν και πολλοί μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο.

"Φαίνεται πως πρόθεση του ΥΠΕΠΘ ήταν και παραμένει να περιορίσει δραστικά τον αριθμό των αποφοίτων του Λυκείου, εξωθώντας μεγάλο μέρος των μαθητών στα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ή επιβάλλοντας τη διακοπή της εκπαιδευτικής τους πορείας", σημειώνει σχετικά σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ. Σήμερα, οι επαναληπτικές εξετάσεις συνεχίζονται με την Ιστορία γενικής παιδείας. Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τον συνολικό αριθμό των μετεξεταστέων για να μη φανεί το μέγεθος της "σφαγής" στη Β Λυκείου, ενώ ο αριθμός των μετεξεταστέων σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνά τις 26.000. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 17 Σεπτέμβρη, ενώ τα αποτελέσματα σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα βγουν στις 22 Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τα χτεσινά θέματα της Χημείας, η Ενωση Ελλήνων Χημικών παρατηρεί ότι "ήταν εντός διδακτέας ύλης, αρκετά κατανοητά, χωρίς να δημιουργούν δυσκολίες κατά την ανάγνωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο γνώσεων των μαθητών που συμμετείχαν στις εξετάσεις. Οι υπολογιστικές ασκήσεις ήταν αρκετά απλές, στοιχειώδεις αριθμητικοί υπολογισμοί Χημείας".

Η εκπομπή των θεμάτων έγινε με καθυστέρηση ενός τετάρτου, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να προσέλθουν οι μαθητές στα εξεταστικά κέντρα. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και από το γεγονός ότι μόλις προχτές βράδυ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσημα πού λειτουργούν τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μπερδευτούν. Σε πολλά εξεταστικά κέντρα οι εξετάσεις ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, που έφτασε και τις δύο ώρες. Παρατηρήθηκε επίσης το φαινόμενο μαθητές να μην προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα λόγω της απόστασης που έπρεπε να διανύσουν. Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν χτες γονείς μετεξεταστέων μαθητών της Αίγινας που εξετάζονται στον Πειραιά.

Η ΟΛΜΕ

Στην ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρεται ιδιαίτερα στις καταργήσεις 247 Ενιαίων Λυκείων με πέντε αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας, τις οποίες χαρακτηρίζει "αυθαίρετες",αλλά και στις συγχωνεύσεις άλλων 35,επισημαίνοντας ότι πολλά από αυτά τα Λύκεια είναι βιώσιμα, έχουν ένα αξιόλογο μαθητικό δυναμικό και εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες μεγάλων περιοχών.Καταγγέλλει επίσης η ΟΛΜΕ ότι "για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών των σχολείων δεν υπήρξαν εισηγήσεις των Δημοτικών και Νομαρχιακών Επιτροπών Παιδείας, ούτε καν εισηγήσεις των προϊσταμένων Διευθύνσεων και Γραφείων (όπως προβλέπει ο νόμος 1566/85)".

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ). Τονίζει χαρακτηριστικά ότι "για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την ίδρυσή τους, οι μαθητές δε θα πάρουν βιβλία στα χέρια τους και επιστρατεύεται η λύση απελπισίας του "ντοσιέ" για τους μαθητές" και ότι "οι μαθητές του 2ου κύκλου των ΤΕΕ ξεκινούν τη φετινή χρονιά συνειδητοποιώντας ότι δεν έχουν καμία προοπτική διεξόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα στα ΤΕΙ".

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά ανάμεσα σε άλλα συμπληρωματικούς διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες καθηγητών, μείωση των μαθητών ανά τμήμα σε 25, να ανακληθούν οι αποφάσεις για κατάργηση σχολείων και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη διανομή όλων των βιβλίων στους μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ