Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ταφόπλακα" για τους σταφιδοπαραγωγούς ο νέος κανονισμός

Κάλεσμα για αγώνες ενάντια στον αντισταφιδικό κανονισμό, στέλνει στους σταφιδοπαραγωγούς, με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο νέος κανονισμός για τη σταφίδα, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των σταφιδεμπόρων.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή των συμβολαίων (φέτος η 15η Οκτώβρη, του χρόνου η 1η Αυγούστου) λειτουργεί εκβιαστικά για το σταφιδοπαραγωγό, ο οποίος για να μη χάσει τη στρεμματική ενίσχυση θα αναγκάζεται να συμφωνεί με τη χαμηλή τιμή και τους άλλους όρους του μεταποιητή. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής, είναι η εταιρία επεξεργασίας σταφιδών "Κουνινιώτης - Παρθενών ΑΕ". Η συγκεκριμένη επιχείρηση με γραπτό μήνυμα που μοίρασε σε αγρότες, θεωρεί ότι οι ομάδες παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την απορρόφηση της φετινής παραγωγής σε ικανοποιητική τιμή.

Η παραπάνω εταιρία, καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, δεν ενδιαφέρεται βέβαια ούτε για την τύχη της σταφίδας, ούτε για το εισόδημα των αγροτών, ούτε για τους συνεταιρισμούς. Θέλει να βγάλει από τη μέση κάθε ανταγωνιστή, έτσι ώστε να μονοπωλήσει την αγορά και να κερδίσει περισσότερα, με τα συμβόλαια που προβλέπει ο κανονισμός και τους εκβιασμούς που θα ασκεί σε βάρος των παραγωγών με την ποσότητα, την ποιότητα και την τιμή της σταφίδας.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει με συνέπεια την πολιτική και οικονομική στήριξη του Παραγωγικού Συνεταιρισμού (που θα λειτουργεί προς όφελος του μικρομεσαίου αγρότη), για τη συλλογική καλλιέργεια, τη συσκευασία, τη μεταποίηση, την εμπορία των αγροτικών προϊόντων και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Είναι όμως κάθετα αντίθετο, τονίζεται στην ανακοίνωση, με τις ομάδες παραγωγών - όπως και με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις αγροτών, βιομηχάνων, εξαγωγέων και εμπόρων - που προωθούνται και ενισχύονται από την ΕΕ και την κυβέρνηση. Μέσα από τις ομάδες παραγωγών, επισημαίνεται, θα αναλάβουν οι ίδιοι οι αγρότες το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος της αντιαγροτικής πολιτικής, θα περάσουν όλες οι πολιτικές των πολυεθνικών και θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενώ στο τέλος θα οδηγηθούν σε ομάδες μεγαλοπαραγωγών.

Αν η κυβέρνηση και η ΕΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, ήθελαν πραγματικά ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, θα προχωρούσαν στη μετατροπή του ΑΣΟ και της ΚΣΟΣ σε τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, θα τις στήριζαν πολιτικά και οικονομικά και δε θα τις μετέτρεπαν σε ανώνυμες εταιρίες με τη συμμετοχή βιομηχάνων και σταφιδεμπόρων.

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς να ανατρέψουν τον αντισταφιδικό κανονισμό με αγωνιστικές κινητοποιήσεις πριν από τον Οκτώβρη και να "μαυρίσουν" όχι μόνο την κυβέρνηση που βάζει την υπογραφή της κάτω από τέτοια κείμενα, αλλά και όσους άλλους συμφωνούν με το όραμα της ΟΝΕ, την"ελεύθερη αγορά" και τα αντιαγροτικά μέτρα της ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ