Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999

Παραδίδονται και τυπικά στο ΝΑΤΟ οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας
  • Στα πλαίσια της ενεργοποίησης, από χτες, του υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, καταργείται το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΑΚΕ), της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και μετεξελίσσεται σε Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC), το οποίο υπάγεται απευθείας στην επιχειρησιακή δικαιοδοσία του αεροπορικού διοικητή του Νότιου Τομέα της Συμμαχίας.
  • ΑντιΝΑΤΟικές πικετοφορίες και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, με αφορμή τη μέρα της διεθνούς δράσης της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο.

ΣΕΛ.  8   -   9

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (!), ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΔ
ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ
ΜΕΤΡΑ
κρύβει η δημαγωγία Σημίτη - Καραμανλή

Το πόση αξία έχουν οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ φαίνονται από τις "παροχές" που εξαγγέλλει κάθε φορά πριν τις εκλογές. 450.000 δρχ. είχε τάξει για την πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών στις 27 Μάη και χτες, 1 του Σεπτέμβρη, αυτή έγινε μόλις 106.000 δρχ.!!!

Σε διαγκωνισμό για το ποιος θα κάνει τα "γλυκά μάτια" στην ολιγαρχία με νέες δέσμες αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και ταυτόχρονα σε "αγώνα δρόμου" για το ποιος θα δημαγωγήσει πιο αποτελεσματικά με ψευτοπαροχές και διακηρύξεις έχουν επιδοθεί αυτές τις μέρες τόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην ομιλία του στη Λάρισα πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει αύξηση ποσών της πρόωρης συνταξιοδότησης που θα φτάνουν "μέχρι και 450.000 δρχ. μηνιαίως" (!), ενώ σήμερα, τρεις μόλις μήνες μετά, το ποσό αυτό "έπεσε" στις 106-125.000 δρχ.!

Την ίδια ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου, θεώρησε υποχρέωσή του να τονίσει ότι "οι προτάσεις της ΝΔ είναι χρήσιμες για την κυβέρνηση", ενώ ομολόγησε πως "αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε υπηρεσία στον κ. Σημίτη" (!).

"Εύκολη και ανώδυνη κριτική έκανε στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ για τις δηλώσεις του Κ. Σημίτη επισημαίνει σε άλλη ανακοίνωσή του ότι "με ψηφοθηρικές προεκλογικές εξαγγελίες ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αντιστρέψει τη ζοφερή πραγματικότητα της γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών με στόχο να τους εξαπατήσει...".


ΣΕΛ.  6   -   7

Μαχητική απεργία 1,5 εκατομμυρίων εργατών στην Κολομβία

Με μαζικές συλλήψεις, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κάθοδο πολυάριθμων αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στο δρόμο, επιχείρησε χθες, να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Κολομβίας, υπό τον πρόεδρο Αντρες Παστράνα, τη μαζική απεργία των εργαζομένων. Ακροδεξιοί προσπάθησαν, μάλιστα, να δολοφονήσουν τον ηγέτη της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας. Ωστόσο η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, η οποία συνεχίζεται, είναι μαζική (1,5 εκατ. εργαζόμενοι) και η οικονομική δραστηριότητα παρέλυσε κατά 80%. Στο πλευρό των απεργών τάχθηκε το αντάρτικο FARC. Παράλληλα, οι ΗΠΑ αναθερμαίνουν τα σενάρια "επέμβασης" στη χώρα.


ΣΕΛ.  14


Επιτροπή Αγώνα για την ανατροπή της συμφωνίας - προδοσία της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με την κυβέρνηση, για το ασφαλιστικό, συγκρότησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενώ ανάλογες διεργασίες και κινήσεις γίνονται και σε άλλους μαζικούς χώρους δουλιάς της επιχείρησης


ΣΕΛ.  19
Στην αμφισβήτηση του περιεχομένου της τροπολογίας, που ο ίδιος κατέθεσε, και με την οποία ουσιαστικά καταργείται η αργία της Κυριακής, προχώρησε χτες ο Ευάγ. Βενιζέλος. Δεν αλλάζει τίποτα σε όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, είπε προκλητικά, και παρέπεμψε στις ... προφορικές του διευκρινίσεις


ΣΕΛ.  2   -   3
Με τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, τη δημιουργία νέων και την κατασκευή υπόγειων γκαράζ, καθώς και τις αναπλάσεις σε σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ασχολείται σήμερα η έρευνα του "Ρ" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως και με το διαφαινόμενο "φαγοπότι" των μεγάλων εταιριών.


ΣΕΛ.  20   -   21
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μαζί με τους εργάτες, αγρότες και φοιτητές

Μαζική και αγωνιστική "υποδοχή" ετοιμάζουν εργάτες και συνταξιούχοι στον πρωθυπουργό, όπως φανερώνουν οι εντατικές προετοιμασίες του συλλαλητηρίου, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, ενώ τη συμμετοχή τους δηλώνουν, ήδη, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης και αγρότες από τις γύρω περιοχές


ΣΕΛ.  12   -   13
Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο κατάργησης σχολείων στο πλαίσιο της πολιτικής που αποκλείει τα παιδιά από το Λύκειο και τα οδηγεί στη μισοκατάρτιση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων. Αλλα 31 Λύκεια πρόσθεσε το υπουργείο Παιδείας στη λίστα των καταργούμενων σχολείων, ανάμεσά τους και Λύκεια της πρωτεύουσας


ΣΕΛ.  17

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ