Συγχωροχάρτι στους βιομήχανους εκείνους που, αφού κατέστησαν προβληματικές τις επιχειρήσεις τους, στη συνέχεια τις φόρτωσαν στο κράτος με τα χρέη τους, για να τις ξαναπάρουν, σε αρκετές περιπτώσεις καθαρές από χρέη, δίνει η κυβέρνηση με σχετικό άρθρο για την κατάργηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που περιέχεται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.
Μιλώντας χτες στη Βουλή για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας αναρωτήθηκε εάν από όλη αυτή την ιστορία που στοίχισε δισεκατομμύρια, που είχε σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι και κλείσουν μια σειρά επιχειρήσεις, πήγε κανείς στη φυλακή.
Δε δικάστηκε κανένας, είπε και τόνισε: "Πρώην ιδιοκτήτες είναι και σήμερα ιδιοκτήτες. Πλήρωσε κανένας από αυτούς, έχασε κανείς τα περιουσιακά του στοιχεία; Βρίσκεται στο μεροκάματο σήμερα κάποιος επιχειρηματίας από αυτούς; Την ίδια στιγμή, αν οι αρχές συλλάβουν κάποιον στο παζάρι να πουλάει καμία κότα ή αβγά ακριβότερα από αυτό που προβλέπουν οι διατάξεις τότε του βάζουν χειροπέδες".
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που βιομήχανοι είναι και πάλι ιδιοκτήτες των τότε προβληματικών τους και μάλιστα η κυβέρνηση τους απαλλάσσει και διά νόμου για ό,τι κάνανε τότε και δίνει εντολή στις εφορίες να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς έλεγχο.
Χαρακτήρισε φιλοκαπιταλιστική τη ρύθμιση και πληροφόρησε το Σώμα ότι από τις 14 επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας που εντάχθηκαν στον ΟΑΕ και απασχολούσαν 12.400 εργαζόμενους σήμερα δε λειτουργεί καμία, ενώ μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ΣΟΦΤΕΞ, ξεπουλήθηκε σε ιδιώτες.
Η κατάργηση του ΟΑΕ έδωσε αφορμή για το ξέσπασμα ενός δικομματικού καβγά στη Βουλή με τους βουλευτές της ΝΔ να ισχυρίζονται ότι οι προβληματικές ήταν ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ και τους κυβερνητικούς να απαντούν ότι ο οργανισμός διέσωσε 30.000 θέσεις εργασίας.
Κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Τροφίμων, εκτός από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, έκαναν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Πεπονής και Σ. Τζουμάκας με τον τελευταίο να αναφέρει ότι η μη υλοποίηση ενός πραγματικά ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων "υπέκυψε σε σκοπιμότητες".
Με τροπολογίες που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο Ε. Βενιζέλος ρυθμίζει τα χρέη των διάφορων ωφελητών προς τον ΕΟΤ, θεσμοθετεί την ίδρυση "Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων", που θα λειτουργούν "κατά τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς" και ρυθμίζει τα χρέη προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Οι τροπολογίες αυτές, μαζί με τις διατάξεις για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα Ολυμπιακά έργα, θα συζητηθούν σήμερα.