Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργούνται από το ΝΑΤΟ ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις!

Το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, καταργείται για να εγκατασταθεί εκεί το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ

Στα πλαίσια της ενεργοποίησης από χτες του Υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, καταργείται το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΑΚΕ) της Ελληνικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και μετεξελίσσεται σε Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC), το οποίο υπάγεται απευθείας στην επιχειρησιακή δικαιοδοσία του αεροπορικού διοικητή Νότιου Τομέα της Συμμαχίας. Το CAOC θα εγκατασταθεί προσωρινά στο ΑΤΑ, μέχρι τη μεταστέγασή του στις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στο Κουτσόχερο της Λάρισας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2000, σε μια έκταση 11.000 τ.μ. και σε σήραγγα μήκους 1.000 μέτρων και βάθους 90 μέτρων.

Τη διοίκησή του ανέλαβε ήδη ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχοςΠαν. Μανούσος,ενώ τη θέση του υποδιοικητή έχει επιλεγεί να την αναλάβει Αμερικανός ταξίαρχος. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΝΑΤΟ, στο Κέντρο θα υπηρετούν 94 μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της αεροπορίας, εκ των οποίων το 50% θα είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι ξένοι. Σε λίγες μέρες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θ' ανακοινώσει τις τοποθετήσεις των Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, ενώ η τοποθέτηση των ξένων, (Τούρκων, Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών, Ισπανών), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Οκτώβρη. Μέχρι την ολοκλήρωση όλων των τοποθετήσεων, το CAOC θα λειτουργεί με το προσωπικό του καταργηθέντος Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων και με επιτελείς της αντίστοιχης διεύθυνσης ΝΑΤΟικών υποθέσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη διοίκηση του χερσαίου ΝΑΤΟικού στρατηγείου στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου - το οποίο μαζί με το αεροπορικό αποτελούν το Υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα - έχει αναλάβει ο Ελληνας αντιστράτηγοςΕμμ. Μαντζάνας,με υποδιοικητή τον Τούρκο υποστράτηγο Γιαλτσίν Μετίν Γιαβούζ - που βρίσκεται ήδη στη Λάρισα - κι ένα Αμερικανό επιτελάρχη, ο οποίος και θα κάνει, ουσιαστικά, το "κουμάντο".

Το γεγονός ότι το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΑΤΑ, μια μεγάλη ελληνική μονάδα εθνικής εμβέλειας και άκρως σημαντική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, καταργείται, για να λειτουργήσει στη θέση της μια μονάδα του ΝΑΤΟ, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αποτελεί για τη χώρα μας το Υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ. Γίνεται, πλέον, φανερό ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την παράδοση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο ΝΑΤΟ - αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο δε θα υπάρχουν πια και τυπικά ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά θ' αποτελούν απλώς ένα τμήμα των ΝΑΤΟικών Ενόπλων Δυνάμεων - το οποίο θα τις αξιοποιεί, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Κι τούτο παρά το γεγονός ότι αυτά τα σχέδια κι αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση με τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας κι απειλούν το ειρηνικό μέλλον του λαού μας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ισπανία το υποστρατηγείο της Λάρισας(2013-04-17 00:00:00.0)
Επιμένει στο «γκριζάρισμα» όλου του Αιγαίου(2010-08-10 00:00:00.0)
Κήρυξε το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη»(2010-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-04-07 00:00:00.0)
Υπό πλήρη ΝΑΤΟικό έλεγχο το Αιγαίο(2009-11-11 00:00:00.0)
Ελληνοτουρκική συνδιαχείριση με ΝΑΤΟικό καπέλο(2009-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ