Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Κλιμακώνουν τη δημαγωγία για τα κονδύλια

Στο κυβερνητικό στόχαστρο οι λεγόμενες "μικρομεσαίες επιχειρήσεις", που, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης, είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 μέχρι 200 εργαζόμενους

Τα τρισεκατομμύρια του "πακέτου" Σαντέρ - τα οποία βέβαια προορίζονται για τις στέπες της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας - επιχειρεί να διατηρήσει στην επικαιρότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο τη δημιουργία φρούδων ελπίδων, στα λαϊκά στρώματα για... συνδιαχείρηση του πακτωλού των χρημάτων... Αλλά και μόνο η αυξημένη συμμετοχή στο συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα των ιδιωτικών κεφαλαίων - στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα ανέλθουν στα 3,2 τρισ. δραχμές - προδικάζει από μόνη της ποιανών συμφέροντα θα εξυπηρετήσει και το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Η κυβερνητική πλειοδοσία στο θέμα της προπαγάνδισης του Γ ΚΠΣ έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε χθες δόθηκαν για το θέμα δύο συνεντεύξεις... Μια από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και μία από τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο.

Ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει μια Ελλάδα παραμυθένια, μετά τις κοινοτικές παρεμβάσεις. Παλιό έργο βέβαια χιλιοπαιγμένο, αλλά οι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν... Στην εισήγησή του έκανε λόγο για 8 μεγάλες παρεμβάσεις (οδικοί άξονες) για λιμάνια, τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη, ξενοδοχειακές υποδομές, κοινωνία της πληροφορίας, στήριξη της... εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προγράμματα κατάρτισης κλπ.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την ψήφο των εκατοντάδων χιλιάδων θεωρούμενων μικρομεσαίων, και οι δυο υπουργοί ισχυρίστηκαν πως τάχα τη μερίδα του λέοντος του προγράμματος της μεταποίησης - υπηρεσίες, θα την πάρουν αυτή τη φορά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Γ. Παπαντωνίου σε μια δημαγωγική έξαρση είπε μάλιστα ότι "αρκετά πήραν οι βιομήχανοι μέχρι σήμερα" και ότι "όλα τα χρήματα θα διατεθούν στις δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται στήριξη, για να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό". Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τα λεγόμενά του εξαναγκάστηκε να ομολογήσει κάτι το οποίο μέχρι σήμερα αρνούνταν. Οτι ο πακτωλός των χρημάτων του Β ΚΠΣ απορροφήθηκε από τη μεγάλη βιομηχανία που στηρίχτηκε από την κυβερνητική πολιτική και για την οποία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε περήφανος... Σε ό,τι αφορά τα πυροτεχνήματα περί κονδυλίων που αυτή τη φορά θα πάνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση, η απάντησε δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Ευάγ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε: "Μικρές" είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν πενήντα εργαζόμενους και "μικρομεσαίες" εκείνες που απασχολούν από πενήντα μέχρι διακόσιους... Με δυο λόγια τα κονδύλια του ΚΠΣ κάθε άλλο παρά αφορούν τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, που θα εξακολουθήσουν να στενάζουν κάτω από το βάρος των επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής.

Σε ερώτηση του "Ρ", πώς εξηγείται το ότι, ενώ με τα δύο προηγούμενα ΚΠΣ είχαν εισρεύσει στη χώρα μας τόσοι πόροι, η ανεργία αυξάνεται, ο Γ. Παπαντωνίου αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις παίζουν ρόλο αντίβαρου στις συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Χωρίς τα κοινοτικά προγράμματα η ανεργία θα ήταν πολύ υψηλότερη απ' ό,τι σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας...

Ομως, είπε, ένας από τους παράγοντες αύξησης της ανεργίας είναι η μετανάστευση των αγροτών από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα, την οποία όμως παρουσίασε σαν φυσιολογική εξέλιξη και όχι σαν αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησής του. Ανέφερε, μάλιστα, με έμφαση ότι ο αγροτικός πληθυσμός σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι 3-4%, ενώ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος... διατυπώνοντας έτσι έμμεσα τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης να συρρικνώσει περαιτέρω τον αγροτικό πληθυσμό.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευ. Βενιζέλου ο προϋπολογισμός για τους τέσσερις τομείς του υπουργείου Ανάπτυξης ανέρχεται σε 3,52 τρισ. δρχ. από τα 15 τρισ. που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του Γ' ΚΠΣ. Πιο συγκεκριμένα, από αυτά το 1,465 τρισ. αφορά τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, 1,245 τρισ. τον τομέα της ενέργειας, 600 δισ. τον τομέα του τουρισμού και 210 δισ. την έρευνα και τεχνολογία. Μεταξύ άλλων ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο πρόγραμμα της ενέργειας περιλαμβάνεται και το φυσικό αέριο, ενώ στη δημόσια δαπάνη στο Γ ΚΠΣ δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΗ, η οποία έχει εγγραφεί σαν ιδιωτική συμμετοχή προσαρμοσμένη στα δεδομένα της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις εκτιμήσεις του υπουργού Ανάπτυξης υπολογίζεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή θα ανέλθει στο 55% του συνολικού προϋπολογισμού και σε 45% η δημόσια δαπάνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ευ. Βενιζέλος στην προσπάθειά του να δείξει ότι είναι συμφέρουσες οι επενδύσεις μέσω του Γ ΚΠΣ επικαλέστηκε τον τζίρο που γίνεται στο χρηματιστήριο και τα τρισεκατομμύρια που εμφανίζονται να διακινούνται καθημερινά. Ο ίδιος, αναφερόμενος στα κίνητρα που έχουν δημιουργηθεί για τους επιχειρηματίες επικαλέστηκε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τη μείωση του κόστους εργασίας, τη μείωση του κόστους χρήματος και του κόστους ενέργειας. Και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε "μειώστε τα κέρδη σας, αλλά συγκρατήστε τα κέρδη σας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ