Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Ξεπούλημα μέσω της Αγροτικής Τράπεζας

Πανευτυχής... για τον τρόπο που η κυβέρνηση κατόρθωσε να "ξεφορτωθεί" μια χρυσοφόρα δημόσια επιχείρηση όπως είναι τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών(ΚΑΕ ΑΕ), εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε "μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης", την προχτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει μέσω της ΔΕΚΑ(Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών) στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας 23 εκατ. μετοχές των ΚΑΕ αντί του συνολικού τιμήματος των 126,6 δισ. δραχμών.

Με την παραπάνω κίνηση και μετά το τριπλό "φιάσκο" στο οποίο είχαν καταλήξει οι προηγούμενες διεργασίες ξεπουλήματος των ΚΑΕ μέσω της προκήρυξης διαγωνισμών, η κυβέρνηση κατόρθωσε να απαλλαγεί από το "βάρος" της συγκεκριμένης κερδοφόρας επιχείρησης μεταβιβάζοντας στην ΑΤΕ σχεδόν το σύνολο των μετοχών που είχε στην κατοχή της μέσω της ΔΕΚΑ και μεταθέτοντας στη διοίκηση της τράπεζας την ευθύνη αναζήτησης επιχειρηματικού σχήματος για την εξαγορά ενός μειοψηφικού πακέτου και του μάνατζμεντ της εταιρίας.

Οπως είχε ανακοινωθεί άλλωστε από το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΤΕ ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση πακέτου ή πακέτων μετοχών σε όμιλο επενδυτών και στην ανάθεση σ' αυτούς της διοίκησης της επιχείρησης με όρους και συμφωνίες που θα διαπραγματευτεί η ίδια.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, με την παραπάνω κίνηση επιτεύχθηκαν τρεις στόχοι και συγκεκριμένα:

  • Πωλείται το πλειοψηφικό πακέτο των ΚΑΕ σε... "ικανοποιητική τιμή" και συγκεκριμένα στην τιμή των 5.500 δρχ. ανά μετοχή, έναντι των 3.200 δρχ. που ήταν η τιμή εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο. Σημειωτέον, ότι η τιμή της μετοχής των ΚΑΕ έκλεισε χθες, στις 7.711 δρχ.
  • Εξοφλείται η υποχρέωση της κυβέρνησης για ικανοποιητική εξυγίανση της Αγροτικής. Ας σημειωθεί ότι με την παραπάνω κίνηση μεταβίβασης των μετοχών των ΚΑΕ, καλύπτεται η δεύτερη δόση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 200 δισ. δρχ. που διενεργεί στην ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο ως αποκλειστικός μέτοχος της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 μέρες περίπου, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είχε μεταβιβαστεί στην Αγροτική μερίδιο 6 εκατ. μετοχών των ΚΑΕ αντί 4.700 δρχ. ανά μετοχή. Μετά τις παραπάνω κινήσεις η ΑΤΕ διαθέτει πλέον περίπου το 78% των μετοχών των ΚΑΕ, η ΔΕΚΑ διατηρεί ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% ενώ το υπόλοιπο 20% έχει ήδη διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
  • Οπως ανέφερε τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της διοίκησης της ΑΤΕ, ο όμιλος ιδιωτών που ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ένα μειοψηφικό πακέτο των ΚΑΕ μαζί με το μάνατζμεντ, είναι αξιόπιστος και διασφαλίζει το μακροχρόνιο μέλλον των ΚΑΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ βρίσκεται σε επαφές με ευρωπαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αφορολογήτων μεταξύ των οποίων και η ολλανδική "Kappe". Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γερμανική "Χόχτιφ" έφερε την ευθύνη της αποτυχίας του αμέσως προηγούμενου διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης των ΚΑΕ, επιδιώκοντας μέσω αυτής της καθυστέρησης, την προώθηση διεργασιών για την παραχώρηση των ΚΑΕ στο μέλλον, στην εν λόγω ολλανδική εταιρία...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ