Εντατικοποιούν την παρέμβασή τους τα προπαγανδιστικά επιτελεία της κυβέρνησης
Την επαναφορά του φαύλου καθεστώτος των φορολογικών ρυθμίσεων συζητούν στο υπουργείο Οικονομικών, με ψηφοθηρικά - προεκλογικά κίνητρα. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η φημολογία για αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις μετοχών του Χρηματιστηρίου από το αστείο σήμερα 0,003% στο επίσης αστείο 0,005% ή 0,006%. Την ίδια στιγμή, σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κλιμακώνει τις προπαγανδιστικές παρεμβάσεις του για τις... φοροδιευκολύνσεις, τις ευεργετικές πλευρές που θα έχουν για το σύνολο των φορολογουμένων τα κυβερνητικά μέτρα στον τομέα της φορολογίας κλπ. Σε ό,τι αφορά την τακτική ανώτατων κυβερνητικών στελεχών να διοχετεύουν στα ΜΜΕ "πληροφορίες" για την πολιτική του 2000, η εικόνα θυμίζει έντονα την κυβερνητική προπαγάνδα και επιχειρηματολογία των "εχόντων και κατεχόντων" το 1997, η οποία αποδείχτηκε βέβαια μια καλοστημένη απάτη σε βάρος των εργαζομένων.
Παράγοντες του υπουργείου, με ισχυρές διασυνδέσεις με την "αγορά" πιέζουν, ώστε στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ανακοινωθεί στις 7 Σεπτέμβρη, να προβλέπονται ρυθμίσεις που αφορούν ανέλεγκτες υποθέσεις από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (επιχειρήσεων), καθώς και των λοιπών φορολογιών (ΦΠΑ κλπ.).
Το υπουργείο Οικονομικών, εδώ και πολύ καιρό, δέχεται προτάσεις επιχειρηματικών φορέων, να προωθήσει νέα φορολογική ρύθμιση, αντίστοιχη αυτής που είχε προωθηθεί το 1994, η οποία προέβλεπε το αυτόματο κλείσιμο υποθέσεων δεκαετίας, με την αποδοχή από την πλευρά του φορολογούμενου της καταβολής ενός ποσού που καθόριζε αυθαίρετα το υπουργείο Οικονομικών. Η ρύθμιση αυτή είχε γίνει πανηγυρικά δεκτή από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι έσπευσαν άρον άρον να την αποδεχτούν, επειδή το ποσό που καλούνταν να πληρώσουν στην εφορία για το κλείσιμο ανέλεγκτων υποθέσεων της δεκαετίας, ήταν κατά πολύ μικρότερο από το ποσό που θα πλήρωναν αν είχε διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος.
Οι υποστηρικτές της επαναφοράς του μέτρου των φορολογικών ρυθμίσεων επικαλούνται ότι η εξαγγελία ενός τέτοιου μέτρου από την πλευρά της κυβέρνησης, εν όψει των εθνικών εκλογών, θα είχε ευνοϊκή επίδραση στα μικρομεσαία στρώματα που έχουν πληγεί από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ("αντικειμενικά" κριτήρια, φορολογία κερδών με 35%). Προτείνουν δηλαδή η νέα ρύθμιση να χρησιμοποιηθεί σαν προεκλογικό μέτρο προσεταιρισμού ψήφων...
Αντίθετα, άλλοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου φέρονται να αντιτίθενται στην επαναφορά των ρυθμίσεων, ισχυριζόμενοι ότι το υπουργείο χάνει το κύρος του, αλλά το κυριότερο θα απορυθμιστεί ο μηχανισμός των ελέγχων, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, συνεισφέροντας έσοδα άμεσα αλλά και έμμεσα. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι υπό το φόβο των ελέγχων, έχει περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.